Papa a comparat dumincă abuzurile sexuale asupra minorilor comise de membri ai clerului cu ”sacrificii ale unor rituri păgâne” care nu mai trebuie să fie ”acoperite”, însă discursul prin care a încheiat un summit fără precedent al Bisericii a provocat reacţii foarte iritate în rândul unor victime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Niciun abuz nu trebuie să fie acoperit vreodată, aşa cum s-a întâmplat în trecut, şi să fie subevaluat”, a declarat Francisc, după patru zile ale unui summit fără precedent al ierarhiei Bisericii, subminată de subiect.

”Acest lucru îmi aminteşte de practica religioasă crudă, răspândită în trecut în anumite culturi, care consta în a oferi fiinţe umane - în special copii - ca sacrificiu în rituri păgâne”, a tunat Papa, un adept al unor formule vizuale.

Suvernaul Pontif argentinian a insistat, de asemenea, mult, asupra derivelor anumitor membri ai clerului, ”devenind un instrument al Satanei”, adăugând că, ”în abuzuri, noi vedem mâna răului care nu iartă nici măcar inocenţa unor copii”.

Or, în opinia sa, a venit timpul să se asculte ”ecoul strigătului tăcut al celor mici”, care se trezesc în faţa ”unor călăi” cu ”inimi anesteziate de ipocrizie şi putere”. ”Este vorba despre nişte crime abominabile, care trebuie să dispară de pe faţa pământului”, a mai catalogat el, lansând ”un apel puternic la luptă la toate nivelurile împotriva abuzurilor asupra minorilor”.

”VINA DIAVOLULUI”

”Nu suntem surprinşi, dar suntem dezamăgiţi”, a comentat elveţianul Jean-Marie Fürbringer, prezent ca multe alte victime în Piaţa Sfâmtul Petru. ”Sincer, este un bla-bla pastoral, vina diavolului. Ei îneacă peştele, asta permite să nu se abordeze direct problemele Bisericii”, a spus el.

În opinia italianului Francesco Zanardi, ”Vaticanul nu mai este credibil”, iar ”Biserica continuă să se simtă ca o victimă”, pentru că ”victimele cer măsuri”.

”PAPA FACE O DIVESRIUNE”

”Este foarte dezamăgitor”, a declarat la rândul său britanicul Peter Saunders, un fost membru al unei comisii antipedofilie a Vaticanului. ”Discursul vorbeşte despre diavol, despre rău. Nu e nimic în el despre o toleranţă zero, excluderea definitivă a violatorilor de copii şi a unor agresori sexuali angajaţi ai Bisericii”, şi-a exprimat el indignarea.

”Papa face o diversiune abilă şi se uită în altă parte, ştim cu toţii că este o problemă globală”, subliniază el.

În fapt, Francisc a consacrat o foarte lungă dezvoltare statisticilor disponibile despre abuzuri comise în lume, în toate sferetel societăţii, în familii, şcoli şi medii sportive. ”Ne aflăm, aşadar, în faţa unei probleme universale şi transversale care, din nefericire, există aproape peste tot”, a subliniat el.

Papa a promis să ”dea directive uniforme pentru Biserică”, însă fără să se supună ”presiunii mediatice”, evocând înainte de toate normele deja în vigoare la nivel internaţional şi la nivel ecleziastic.

În cele patru zile ale summitului, Papa a vrut să-i facă pe cei 190 de participanţi de pe toate continentele să-şi înţeleagă ”responsabilitatea” individuală şi colegială în faţa scandalurilor şi să-i tragă de mânecă pe episcopii din Africa şi din Asia care au afirmat, inclusiv săptămâna aceasta, că se simt puţin vizaţi.

Duminică dimineaţa, toţi s-au reunit mai întâi la o slujbă în maiestuoasa sală regală a Palatului Apostolic, acolo unde au ascultat sâmbătă, într-o tăcere glacială, un tânăr chilian care a spus că a fi supus la abuzuri sexuale ”este umilirea cea mai mare pe care o poate suferi un om”.

”Ascultând supravieţuitorii, l-am auzit pe Christos strigând în tenebre”, a declarat declarat monseniorul Mark Coleridge, preşedintele Conferinţei Episcopale a Australiei, zguduită de enorme scandaluri, însărcinat să susţină predica la această slujbă.

Subminată deja de numeroase cazuri de abuzuri ascunse, credibilitatea Bisericii Catolice a fost grav pătată în 2018 de noi scandaluri de mare amploare, în Chile, în Statele Unite sau în Germania.

Preşedinţilor celor 114 de conferinţe episcopale, şefilor bisericilor catolice orientale şi superiorilor congregaţiilor religioase, Papa le-a cerut ”lucruri concrete” încă de la lansarea dezbaterilor, joi, distribuind o foiae de drum în 21 de puncte.

Organizatorii au să repetat continuu că planuri de acţiune, eventual schimbări legislative, vor fi lansate încă de la finalul summitului. Un "vade-mecum" care precizează demersuri de întreprins în cazul în care apare un caz de agresiune sexuală se află în curs de redactare pentru ţări în care nu există experţi.

Trei membri ai Curiei au evocat o posibilă ridicare a ”secretului pontifical” în cazuri dovedite de abuzuri sexuale ale clerului. Ei vor transparenţă în procedurile judiciare ale Bisericii, care audiază victimele ca pe martori, după care nu le informează niciodată despre situaţia avansării dosarului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.