Vaticanul a marcat duminică prima comemorare a morţii Papei Benedict al XVI-lea, iar unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai acestuia a declarat că fostul suveran pontif nu ar fi aprobat niciodată o declaraţie recentă a actualului papă Francisc, care permite preoţilor catolici să binecuvânteze cuplurile de acelaşi sex, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cardinalul Gerhard Mueller, care a fost şeful doctrinar al Bisericii în timpul papalităţii lui Benedict, şi arhiepiscopul Georg Gaenswein, care a fost secretarul personal al lui Benedict, ambii germani, au fost doi dintre capii de afiş la un eveniment ce a marcat comemorarea şi care a fost organizat de reţeaua de televiziune catolică conservatoare EWTN, cu sediul în SUA.

"Nu s-ar fi întâmplat niciodată (sub Benedict), pentru că a fost atât de ambiguă", a declarat Mueller în marja evenimentului, întrebat de Reuters despre declaraţia istorică emisă la 18 decembrie de actualul papă.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Vaticanul autorizează binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex în afara liturghiei

Chiar dacă declaraţia din decembrie spune că astfel de binecuvântări nu pot semăna cu sacramentul căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie şi nu pot face parte din ritualuri sau liturghii, unii susţinători ai unei mai mari incluziuni a persoanelor LGBT au văzut-o ca pe un posibil precursor al acceptării căsătoriei între persoane de acelaşi sex de către Biserică.

"Nu există o căsătorie homosexuală. Nu există, nu poate exista, în ciuda ideologiilor pe care le avem (astăzi)", a declarat Mueller, pe care Papa Francisc l-a înlăturat din funcţia de şef al departamentului doctrinar al Vaticanului după ce Benedict a demisionat în 2013.

Papa Francisc a menţionat pe scurt că s-a împlinit un an de la moartea predecesorului său în binecuvântarea sa de duminică către mulţimea din Piaţa Sfântul Petru, spunând că Benedict a "servit Biserica cu dragoste şi înţelepciune".

"Simţim atât de multă afecţiune, atât de multă recunoştinţă, atât de multă admiraţie pentru el", a adăugat Papa Francisc cerând apoi mulţimii să aplaude pentru Benedict, care a fost primul papă din ultimii 700 de ani care a renunţat la funcţie în loc să domnească pe viaţă.

Cardinalul Mueller a spus că deşi relaţia sa personală cu Francisc este "foarte bună", nu ezită să fie în dezacord cu el în public în chestiuni doctrinare. "Nu suntem în Uniunea Sovietică, unde doar un singur lider are un cuvânt de spus", a punctat cardinalul. "Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru papă este să fim întotdeauna aproape de adevărul şi credinţa catolică şi să nu fim aici ca adulatori", a adăugat Mueller.

În Bazilica Sfântul Petru, Gaenswein, secretarul lui Benedict, a ţinut duminică o slujbă în memoria fostului papă. Vocea lui Gaenswein s-a frânt de două ori de emoţie în timp ce îşi citea omilia.

Demisia şocantă a lui Benedict în 2013 a divizat Biserica, mulţi spunând că acesta nu ar fi trebuit să renunţe. În cei 10 ani în care a trăit la Vatican în calitate de "papă emerit" s-a lărgit prăpastia dintre conservatorii şi progresiştii Bisericii Catolice, unii tradiţionalişti înrăiţi nerecunoscându-l pe Papa Francisc ca lider.

"Cred că multe polemici vor fi uitate", a declarat Gaenswein în marja evenimentului televizat. "Ceea ce rămâne este substanţa, iar (în ceea ce priveşte) substanţa papalităţii sale, istoria va judeca", a spus el.

Gaenswein, pe care Papa Francisc l-a trimis înapoi în Germania după moartea lui Benedict, a spus că atunci când Benedict a decis să demisioneze, fostul papă era convins că mai avea cel mult un an de trăit. "Mă rog ca el să fie un sfânt. Îmi doresc ca el să fie un sfânt. Şi sunt convins că va fi un sfânt", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.