Canada şi mai multe ţări au cerut Teheranului să amâne descărcarea datelor din cutiile negre ale avionului ucrainean doborât de Iran, din cauza restricţiilor de călătorie din cauza noului coronavirus, a anunţat Ottawa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul a contactat săptămâna trecută ţările implicate în anchetă şi le-a întrebat când ar putea trimite experţi să asiste la această operaţiune, a precizat într-un e-mail Biroul Securităţii Transporturilor din Canada (BST).

Subliniind că ţările respective ”abia aşteaptă ca datele cutiilor negre să fie descărcate şi analizate”, preşedinta BST Kathy Fox a anunţat că aceste ţări ”au dat toate acelaşi răspuns, şi anume că în prezent călătoriile sunt imposibile, pentru o vreme”, din cauza restricţiilor impuse în legătură cu pandemia noului coronavirus.

Un avion aparţinând companiei Ukraine International Airlines (UIA) cu destinaţia Kiev - zborul PS752 - a fost doborât ”din greşeală” de armata iraniană la puţin timp după ce a decolat, la 8 ianuarie.

Dintre cele 178 de victime care se aflau la bord, 57 erau cetăţeni canadieni, iar alţte 29 aveau statutul de rezidenţi permanenţi în Canada.

BST consideră că reprezentanţii ţărilor implicate este necesar să fie prezenţi la descărcarea datelor din cutiile negre şi că operaţiunea este necesar, astfel, să fie amânată ”până când situaţia se îmbunătăţeşte suficient pentru a permite călătorii în deplină securitate”.

”Noi ne aşteptăm ca Iranul să-şi onoreze angajamentele pe care şi le-a asumat cu privire la descărcarea (datelor), odată ce condiţiile se vor îmbunătăţi”, a conchis Fox.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.