PandemiaCOVID-19 este ”departe de a se fi terminat”, subliniază Comitetul de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă ţările să recunoască toate vaccinurile omologate de către agenţia ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest Comitet de Urgenţă privind COVID-19, prezidat de către francezul Didier Houssin, se reuneşte din trei în trei luni pentru a face bilanţul situaţiei.

În urma ultimei sale reuniuni, săptămâna trecută, Comitetul a publicat marţi o declaraţie în care subliniază că ”s-au înregistrat progrese mulţumită unei folosiri sporite a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi unor tratamente, însă analiza situaţiei şi modele de previziuni indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat”.

Acesta este comitetul care l-a sfătuit, după cea de a doua sa reuniune, la 30 ianuarie 2020, pe directorul general al OMS să declare urgenţa sanitară publică la nivel internaţional - cel mai mare nivel al alertei în domeniul epidemiilor. OMS a făcut atunci acest lucru.

Comitetul anunţă în declaraţia publicată marţi că a decis, săptămâna trecută, ”în unanimitate că pandemia constituie în continuare un eveniment extraodinar care continuă să dăuneze sănătăţii populaţiilor din întreaga lume, prezntă un risc de răspândire internaţională şi de perturbare a trafcului internaţional şi necesită un răspuns internaţional coordonat”.

În recomandările pe care le face statelor, Comitetul se opune - din principiu - prezentării vreunei dovezi a vaccinării în vederea călătoriilor internaţionale, dată fiind distribuirea inechitabilă a vaccinurilor în lume.

Comitetul le cere totodată statelor ”să recunoască toate vaccinurile care au fost autorizate de urgenţă” de către OMS.

Până în prezent, OMS a omologat două vaccnuri cu ARN mesager - Moderna şi Pfizer-BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti - Sinopharm şi Sinovac -, vaccinul Johnson & Johnson şi diverse versuni ale Astrazeneca-Oxford.

O decizie este aşteptată foarte curând cu privire la vaccinul antocovid Covaxin dezvoltat de către laboratorul indian Bharat Biotech.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.