Palestinienii din Fâşia Gaza speră ca ajutoare umanitare să intre vineri în enclavă, după mai bine de zece zile de asediu al Israelului, care se pregăteşte în continuare de o ofensivă terestră şi îşi continuă bombardamentele asupra acestui teritoriu palestinian condus de către Hamas, după atacul de la 7 octombrie al mişcării islamiste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postul egiptean AlQahera News, apropiat spionajului egiptean, a anunţat joi seara că punctul de trecrea frontierei de la Rafah, între Egipt şi Fâşia Gaza, singurul care nu este controlat de către Israel, urma să fie deschis vineri.

Convoaie cu ajutor umanitar, care aşteaptă să intre în enclava îngustă în care trăiesc 2,4 milioane de palestinieni, sunt blocate de multe zile la Rafah, în timp ce războiul intră în cea de a 14-a zi.

CARTIERE RASE

Peste 1.400 de persoane au fost ucise pe teritoriul israelian de către oameni ai Hamasului, majoritatea civili, seceraţi de gloanţe, arşi de vii sau ucişi prin mutilare în ziua atacului sângeros al Hamas, acuză autorităţile israeliene.

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 1.500 de combatanţi Hamas au fost ucişi în contraofensiva care a permis reluarea controlului asupra zonelor atacate.

Hamasul a luat 203 ostatici, potrivit unui bilanţ revizuit în creştere joi.

De partea palestiniană, 3.785 de oameni au fost ucişi în Fâşia Gaza de către israel - inclusiv 1.524 de copii -, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Cartiere întregi au fost rase de pe suprafaţa pământului şi nu au apă, hrană şi electricitate, iar peste un milion de oameni au fost deplasaţi în urma asediului impus de Israel la 9 octombrie Fâşiei Gaza, supusă deja unei blocade terestre, maritime şi aeriene de când Hamasul a preluat puterea, în 2007.

”Avem nevoie de un acces fără oprelişti şi să ne livrăm ajutorul vital în mod sigur. Timpul trece”, îndeamnă vineri dimineaţa, pe X, UNICEF.

La Cairo, secretarul general al ONU Antonio Guterres a pledat joi în favoarea ”unui acces umanitar rapid şi fără obstacole” şi a cerut un ”armistiţiu umanitar imediat”,

Preşedintele american Joe Biden, care a efectuat miercuri o vizită în Israel, a anunţat că a obţinut de la preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi ”să lase până la 20 de camioane să traverseze” frontiera - un număr întru totul insuficient potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

La terminalul din Rafah, egiptenii au reparat joi pagube ale bombardamentelor israeliene în vederea trecerii camioanelor cu ajutoare, potrivit unormartori, iar zeci de persoane s-au adunat cu speranţa redeschiderii.

”Suntem pregătiţii cu sacii noştri”, dă asigurări Mohammed, în vârstă de 40 de ani, care munceşte pentru o instituţie italiană şi aşteaptă de trei zile împreună cu familia sa să poată pleca.

ÎN CURÂND GAZA DIN INTERIOR”

Joi, armata israeliană a anunţat că a efectuat în ultimele 24 de ore sute de atacuri aeriene vizând, susţine ea, infrastructuri ale Hamas, în timp ce se pregăteşte în continuare de o ofensivă terestră în nordul Fâşiei Gaza, înţesat de tuneluri în care Hamasul îşi ascunde combatanţii şi armamentul.

”Vedeţi acum (Fâşia) Gaza de departe, dar curând veţi vedea (Fâşia) Gaza din interior”, a declarat joi ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant în timpul unei inspecţii  trupelor, în apropiere de enclavă, potrivit unei înregistrări video postate pe X de către postul de radio al armatei.

Rachete au fost trase din enclavă către Israel, potrivit unui jurnalist AFP.

Potrivit Biroului ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA), atacurile aeriene israeliene au ucis joi 20 de persoane în faţa unei brutării în oraşul Gaza.

În Cisiordania, alt teritoriu ocupat de Israel din 1967, 79 de persoane au fost ucise de la începutul războiului, în confruntări armate cu forţe israeliene sau în atacuri comise de către colonişti, potrivit OCHA.

Marţi, Hamasul a acuzat Israelul, care a dezminţit, că a bombardat Spitalul al-Ahli Arabi din Gaza. Acest atac s-a soldat cu cel puţin 471 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul palestinian.

Potrivit unei note a spionajului american, din care AFP scrie că a putut să o consulte joi fragmente, bilanţul ”probabil se situează în partea inferioară a unui interval de 100 şi 300” de morţi.

În această sinteză - transmisă Congresului - se arată, aşa cum declara Joe Biden miercuri, că Israelul ”probabil nu a bombardat spitalul din Fâşia Gaza”.

Israelul susţine că are ”probe” ale responsabilităţii Jihadului Islamic, altă mişcare palestiniană clasată, la fel ca Hamas, drept o organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Israel, în lovitura de la spital.

Pe plan diplomatic, mai multe ţări depun eforturi pentru a evita o deflagraţie regională.

”REPERCUSIUNI”

Premierul britanic Rishi Sunak, care a efectuat joi o vizită în Isrel, şi-a exprimat susţinerea faţă de această ţară, dar a îndemnat la o accelerare a intrării ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

El s-a dus apoi în Arabia Saudităâ, unde prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a denunţat ”ţintirea civililor” în Fâşia Gaza drept o crimă ”a urii” şi a avertizat cu privire la ”repercusiuni grave” asupra securităţii regiunii şi nu numai.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi regele Abdallah al II-lea al Iordaniei au cerut ”încetarea imediată” a războuului şi au acuzat Israelul de faptul că ”pedepseşte colectiv” Fâşia Gaza prin ”înfometare” şi ”deplasare forţată”.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a început joi un nou turneu în Orientul Apropiat.

Ea a salutat ”semnalele” care lasă să se spere o deschidere ”cel puţin limitată” a punctului de trecere de la Rafah şi a îndemnat toţi actori vizaţi ”să depăşească ultimele obstacole” în acest sens.

Potrivit CNN, care citează o sursă neidentificată, această deschidere ar putea să fie amânată.

Tensiunile rămân puternice şi la frontiera cu Libanul, unde schimburi de tiruri au loc zilnic între armata israeliană şi Hezbollahul libanez, aliatul Hamasului.

Armata libaneză a acuzat joi Israelul de uciderea unui membru al unei ”echipe de jurnalişti” la frontieră.

La 14 octombrie, un jurnalist Reuters a fost ucis, iar alţi şase au fost răniţi - de la AFP, Reuters şi Al-Jazeera - în sudul Libanului.

În total, 16 jurnalişti palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului, potrivit sindidatului lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.