Palestinienii au prezentat Cvartetului o ”contrapropunere” la planul american de pace în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian - care prevede o anexare a unor părţi ale Cisiordaniei Ocupate de către israel -, a anunţat marţi premierul palestinian Mohammed Shtayyeh, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am prezentat o contrapropunere Cvartetului (din care fac UE, ONU, Rusia şi Statele Unite) acum câteva zile”, a anunţat Shtayyeh, precizând că acest text - de patru pagini şi jumătate - propune înfiinţarea Palestinie, ”un stat palestinian suveran, independent şi demilitarizat”.

Textul propune de asemenea ”modificări minore în trasarea frontierelor dacă este necesar”, a anunţat el în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti străini, la Ramallah, sediul Autorităţii Palestiniene, precizând că acest transfer de teritorii propus se face ”de la egal la egal”, în privinţa ”mărimii şi valorii”.

Anunţat la sfârşitul lui ianuarie la Washington, planul american prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi  coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată de statul evreu din 1967.

”Planul Trump” prevede de asemenwa înfiinţarea unui stat palestinian pe un teritoriu redus şi fără ca Ierusalimul de Est să fie capitala acestui stat, aşa cum cer palaestinienii.

Uniunea Europeană (UE) se opune planului american şi cere Guvermnului israelian să reunţe la anexare, în contextul în care acesta urmează să-şi prezinte la 1 iulie strategia în vederea punerii în aplicare a proeictului american.

Numeroase ţări europene se întreabă ce linie să adopte - să recunoască un stat palestinian, să impună sancţiuni Israelului - în vederea descurajării Israelului să meargă înainte cu acest plan american şi ce măsuri să ia în cazul unei anexări efective, subliniază surse diplomatice.

”Noi dorim ca Israelul să resimtă presiunea internaţională (...). Pentru prima oară, aliaţii politici europeni discută despre impunerea unor sanţciuni Israelului, pentru că noi le-am cerut acest lucru”, a declarat marţi Shtayyeh.

”Recunoaşterea (unui stat palestinian) este o măsură preventivă împotriva anexării, iar sancţiunile sunt alta, suplimentară”, a adăugat el.

În ultimele zile, manifestaţii s-au multiplicat în Cisiordania, dar şi în Israel, împotriva proeictului anexării, însă fără să adune mulţimi vaste de partea palestiniană.

”Furia este prezentă, nemulţumirea este prezentă, frustrarea este prezentă, iar totul este reţeta unor probleme suplomentare”, a apreciat Shtayyeh, dând totodată asigurări că Autoritatea Palestiniană, condusă de către Mahmous Abbas, doreţte să evite ”haosul”.

În prezent, peste 450.000 de colonişti israelieni locuiesc în coloniile - considerate ilegale în dreptul internaţional - din Cisiordania ocupată, printre 2,7 milioane de palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.