O bombă ascunsă între saci de cartofi la o piaţă din Pakistan a ucis cel puţin 16 persoane vineri, jumătate dintre ei fiind etnici Hazaras, au informat oficialii, fiind vorba cel mai probabil de un atacat care a vizat minoritatea de musulmani şiiţi, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 30 de persoane au fost rănite în explozia din oraşul Quetta, capitala regiunii bogată în resurse Baluchistan, au informat oficialii.

Atacul a avut loc după ce timp de cel puţin un an violenţele împotriva minorităţii Hazara s-au rărit semnificativ în Baluchistan, deşi au mai avut loc evenimente izolate.

Explozia a avut loc în piaţa de legume şi fructe Hazar Ganji.

„Putem să confirmăm 16 martiri, opt dintre ei făcând parte din comunitatea Hazara, alţi care lucrau aici iar o persoană face parte din Forţa Poliţienească de frontieră”, a declarat un oficial al poliţiei, Abdul Razzaq Cheema, făcând referire la organizaţia paramilitară care se ocupă de situaţiile excepţionale la care poliţia din Pakistan nu face faţă.

Dispozitivul exploziv a fost ascuns între sacii de cartofi, a precizat el.

Nicio grupare nu a revendicat încă atacul.

Minoritatea Hazaras este atacată frecvent de talibani şi militanţi ai ISIS şi alte grupări militante musulmane sunnite atât în Pakistan cât şi în Afganistan.

Separatiştii etnici din Baluchstan se luptă, de asemenea, cu ceea ce ei numesc exploatarea nedreaptă a gazului şi a altor resurse din regiune.

„Acest atac pare că a fost susţinut din afara graniţelor. Are ca scop perturbarea păcii, ceea ce s-a şi întâmplat în mare parte în Baluchistan”, a declarat ministrul de Interne din Baluchistan, Zia Langove, făcând referire la Afganistan.

În 2013, trei atacuri cu bombă au ucis peste 200 de persoane în cartierele minorităţii Hazara, determinând forţele de securitate să escorteze autobuzele cu persoane din comunitate către piaţă, practică pusă în aplicare şi vineri.

„Fiind vizaţi din cauza religiei lor de grupări armate sectante, minoritatea Hazara a suferit multe astfel de tragedii timp de mai mulţi ani. De fiecare dată există promisiuni că se va face mai mult pentru a-i proteja şi de fiecare dată aceste promisiuni nu se materializează. Guvernul premierului Imran Khan s-a angajat să protejeze toate grupurile religioase din ţară. Aceste angajamente trebuie să devină politici care protejează eficient minoritatea Hazaras din Quetta şi să sfârşească o vărsare de sânge care durează de mai bine de zece ani”, a declarat Omar Waraich, directorul adjunct al Amnesty International pentru Asia de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.