O pagnă oficială pe Facebook a Ministerului rus de Externe, suspendată din cauză că a publicat ”conţinut ilegal”, a fost restabilită luni, în urma unor proteste ale Rusiei, a anunţat diplomaţia rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Contul nostru a fost restabilit”, a anunţat şeful delegaţiei ruse la Viena, Konstantin Gavrilov, precizând că pagina oficială a acestei delegaţii, suspendată de vineri, era din nou operaţională, în urma unei intervenţii a ”jandarmului” rus al telecomunicaţiilor, Roskomnadzor.

”Noi nu am primit nicio explicaţie” din partea Meta, gigantul californian care deţne Facbook, a precizat Konstantin Gavrilov, citat de agenţii ruse de presă.

Roskomnadzor a anunţat duminică seara că a trimis un e-mail Meta în care a cerut ”ridicarea imediată a restricţiilor impuse contuluioficial” al delegaţiei ruse la Viena însărcinată cu negocieri în domeniul controlului armamentului.

Suspendarea acestui cont ”este un act de cenzură” care ”încalcă principiul esenţial al liberei circulaţii a informaţiei”, denunţă Roskomnadzor..

Pagina de Facebook respectivă a fost suspendată vineri din cauză că a publicat ”conţinuturi ilegale”, porivit şefului delegaţiei ruse la Viena, Konstantin Gavrilov.

El a declarat duminică agenţei ruse oficiale de presă Tass că delegaţia foloseşte această pagină doar pentru a publica comunicate oficiale ale unor oficiali ruşi.

Contactat de AGP, grupul Meta, condus de către Mark Zuckerberg, nu a răspuns imediat.

În februarie 2021, contul de Twitter al aceleiaşi delegaţii a fost suspendat.

Rusia şi-a consolidat în ultimii ani controlul asupra Internetului, ultimul spaţu în care voci critice se mai exprimau cu o relativă libertate în această ţară.

Autorităţile ruse sancţionează cu regularitate mari întreprinderi în domeniul digital, mai ales străine, pe care le acuză că nu şterg conţinuturi pe care le consideră periculoase pentru minori sau că au legături cu opoziţie.

Rusia a condamnat Google şi Meta, la 24 decembrie, la amenzi-record în valoare de 87 şi, respectiv, 23 de milioane de euro, dn cauză că nu înlăturrat conţinuturi ”ilegale”.

Un tribunal de la Moscova le-a găsit atunci vinovate de ”recidivă”.

Cei doi giganţi californieni au fost condamnaţi, pentru prima oară, la amenzi calculate în baza veniturlor anuale pe care le realizează în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.