Zeci de pacienţi, inclusiv nou-născuţi, au fost evacuaţi marţi pe un feribot în oraşul portuar grec Alexandroupolis, unde un incendiu de vegetaţie arde necontrolat pentru a patra zi, în timp ce două noi incendii au izbucnit în apropiere de Atena. Autorităţile au anunţat un deces, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de pompieri, inclusiv români, se luptă să stăpânească incendiul care a izbucnit sâmbătă în apropiere de Alexandroupolis şi care s-a extins rapid, alimentat de vânturi puternice, trimiţând coloane de fum deasupra oraşului şi înroşind cerul nopţii.

65 de pacienţi de la Spitalul Universitar din Alexandroupolis fuseseră evacuaţi până marţi dimineaţa devreme, ca măsură de precauţie, pe un feribot din port.

"Lucrez de 27 de ani, nu am văzut niciodată aşa ceva", a declarat asistentul Nikos Gioktsidis. "Brancarde peste tot, pacienţi aici, perfuzii acolo... era ca un război, ca şi cum ar fi explodat o bombă", a mărturisit el.

Alte 14 persoane au fost evacuate de o navă a pazei de coastă de pe o plajă din apropierea satului Makri.

Peste noapte, în timp ce flăcările se apropiau de o altă clinică din incinta Fundaţiei Bisericii Mitropolitane din Alexandroupolis, personalul a cărat un bărbat în scaun cu rotile până la o ambulanţă, în timp ce alţii au fost evacuaţi pe targă.

Un feribot a fost transformat într-un spital improvizat. Pacienţi în vârstă erau întinşi pe saltele pe podeaua cafenelei, paramedicii se ocupau de alţii alfaţi pe targă, iar o femeie ţinea un bărbat care se odihnea pe o canapea, cu o perfuzie ataşată la mână.

Ulterior, feribotul a navigat spre portul Kavala, aflat în apropiere, a anunţat televiziunea de stat ERT.

Părintele Christodoulos Karathanasis, directorul Sfintei Mitropolii din Alexandroupolis, a declarat că 200 de pacienţi din ambele unităţi au fost evacuaţi în decurs de circa patru ore. "Unii puteau să meargă, iar alţii erau ţintuiţi la pat", a spus el.

"În condiţii meteorologice extreme, în principal din cauza vânturilor puternice, s-a depus un efort uriaş pentru a gestiona fronturile de foc care au izbucnit simultan în mai multe părţi ale ţării. Orele pe care le traversăm sunt extrem de critice", a declarat purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri, Ioannis Artopios.

DOUĂ INCENDII AU IZBUCNIT LA PERIFERIA ATENEI

Pe de altă parte, la poalele Muntelui Parnitha, la periferia Atenei, un incendiu izbucnit marţi ameninţa casele şi era în curs de desfăşurare o operaţiune pentru a evacua călugăriţele de la Mănăstirea Kleiston, a anunţat brigada de pompieri.

Un alt incendiu arde necontrolat în oraşul industrial Aspropyrgos.

Peste 120 de pompieri şi nouă avioane luptă împotriva incendiilor din apropierea Atenei, a precizat brigada de pompieri.

Cincizeci şi şase de pompieri au sosit marţi în Grecia din România, iar Atena aştepta asistenţă suplimentară din partea Republicii Cehe, Croaţiei, Germaniei şi Suediei cu încă 64 de pompieri, 19 maşini de pompieri, şapte avioane şi un elicopter, a precizat brigada de pompieri.

CITEȘTE ȘI Pompierii români ajunşi marţi dimineaţă în Grecia intervin deja pentru stingerea unui incendiu în Alexandroupolis - FOTO

COMUNITĂŢI EVACUATE ÎN APROPIERE DE GRANIŢA CU TURCIA

Mai multe comunităţi din regiunea mai largă Evros, în apropiere de graniţa cu Turcia, au fost evacuate, în timp ce autorităţile au avertizat că riscul unor noi incendii rămâne ridicat în zilele următoare.

"A ajuns în tot satul", a declarat Alexandros Chrisoulidis, un locuitor de 19 ani din satul Avanta. "Propria noastră casă de acolo, de unde a pornit focul, a ars complet. Nu mai există nimic", a spus el.

Un localnic în vârstă de 23 de ani, care şi-a dat numele Nikos, a declarat: "Situaţia este tragică. Avem nevoie de rugăciuni şi ploaie".

Cadavrul ars al unui bărbat despre care se crede că ar fi un migrant a fost găsit luni într-o zonă rurală din Lefkimi, în apropiere de Alexandroupolis, a declarat pentru Reuters un oficial al poliţiei locale.

Evros este un punct de trecere a frontierei popular pentru sute de migranţi din Orientul Mijlociu şi Asia care folosesc râul ce separă Grecia de Turcia pentru a trece în Uniunea Europeană.

Incendiile de vară din Grecia sunt frecvente, dar s-au agravat în ultimii ani din cauza condiţiilor neobişnuit de calde, uscate şi cu vânt, pe care oamenii de ştiinţă le pun în legătură cu schimbările climatice.

Peste 20.000 de turişti străini a trebuit să fie evacuaţi de pe insula de vacanţă Rodos în luna iulie, deoarece incendiile au ars timp de o săptămână, distrugând hoteluri şi staţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.