”Orice” încălcare a frontierei ucrainene de către Rusia va antrena o reacţie ”rapidă şi dură” a Statelor Unite, dă asigurări joi secretarul de stat american Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock, la Berlin, în contextul unor tensiuni aprige între Moscova ş Occident, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am fost întotdeauna clari: orice încălcare de către forţe militare ruse a fronterei ucrainene, pentru a comite noi acte de agresiune împotriva Ucranei, va antrena un răspuns rapid şi dur al Statelor Unite, al aliaţilor noştri”, a subliniat el.

Antony Blinken face această declaraţie după ce preşedntele american Joe Biden a evocat posibilitatea unei ”incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina.

Casa Albă a ”clarificat” aceste declaraţiiale lui Biden şi a dat asigurări că orice încălcare a frontierei de către trupe ruse va antrena ”un răspuns rapid, dur şi unit al Statelor Unite şi aliaţilor lor”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a avertizat că o incursiune rusă în Ucrana, indiferent de amploarea ei, ar fi ”un dezastru pentru lume” şi a îndemnat, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), la negocieri.

”Să nu aveţi nicio îndoială. Dacă Rusia lansează o incursiune în Ucraina, indiferent de forma sau anvergura acesteia, cred că ar fi un dezastru nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru Rusia. Ar fi un dezastru pentru lume”, a declarat presei şeful Guvernului britanic.

Regatul Unit susţine ”în mod de nezdruncinat” suveranitatea Ucrainei, a subliniat Johnson, în contextul în care secretarul de Stat american Antony Blinken se pregăteşte să se întâlnească cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a avertizat Rusia, la rândul său, că orice nouă manifestare de agresivitate va avea consecinţe grave, în contextul unor tensiuni tot mai puternice cu Occidentul, de teama unei invazii ruse în Ucraina.

”Noi îndemnăm Rusia să ia măsuri de dezescaladare”, a îndemnat Annalena Baerbock în această conferinţă de presă comună cu omologul său american Antony Blinken.

”Orice nouă poziţie agresivă, orice nouă agresiune va avea consecinţe grave”, a avertizat ea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.