China şi Japonia avansează în distrugerea sticului de arme chimice abandonate de către Armata imperială japoneză în China, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, anunţă Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC), relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 90.000 de arme chimice abandonate au fost declarate pe teritoriul chinez, în peste 90 de locuri, a anunţat OIAC luni, la Haga, în Olanda,

”Dintre cele aproape 90.000 de arme chimice abandonate de China, 60.170 au au fost distruse în iunie 2022”, potrivit unor briefinguri ale autorităţilor chineze şi japoneze, salută OIAC într-un comunicat.

Cooperarea între China şi Japonia ”arată eficienţa ţi succesul Convenţiei”, salută ambasadorul Ziad MD Al Atiyah, preşedintele Consiliului Executiv al OIAC şi reprezentantul permanent al Arabiei Saudite la Organizaţie.

O instalaţie de distrugerea armamentului chimic, construită de către Japonia la Haerbaling, a început, în 2014, să neutralizeze cel mai mare stoc de muniţie abandonată de către armata imperială japoneză la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Instalaţiile funcţionează cu mână de lucru atât chineză, cât şi japoneză, într-un foarte rar exemplu de cooperare între cele două ţări în probleme sensibile de responsabilitate ale Tokyo cu privire la rolul pe care l-a jucat în ultimul război mondial.

China şi Japonia au semnat Convenţia ONU privind distrugerea armamentului chimic în 1997.

Doi ani mai târziu, cele două ţări au semnat un Memorandum prin care Japonia se angaja să furnizeze fonduri, echipament şi personal necesare excavării şi distrugerii tuturor armelor chimice abandonate.

Termenul limită a fost amânat în ami multe rânduri.

Armament chimic abandonat de către Japonia a fost înregistrat în zeci de locuri în China şi reprezintă un pericol real la adresa securităţii populaţiei şi mediului.

Japonia a procedat, în cooperare cu China, conform dispoziţiilor OIAC, la operaţiuni de excavare şi recuperare a armamentului chimic abandonat.

După recuperare, armamentul a fost depus în depozite în China. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.