Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a adoptat vineri o rezoluţie prin care cere ca Israelul să fie tras la răspundere pentru posibile crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Douăzeci şi opt de ţări au votat în favoarea rezoluţiei, 13 s-au abţinut şi şase, între care SUA şi Germania, au votat împotriva rezoluţiei. România s-a abţinut de la vot.

De asemenea, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut vineri oprirea oricăror vânzări de arme către Israel, subliniind riscul de "genocid" în războiul din Gaza, care a ucis peste 33.000 de persoane.

Este pentru prima dată când organismul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului ia o poziţie, printr-o rezoluţie, cu privire la cel mai sângeros război care a afectat vreodată teritoriul palestinian asediat. Votul favorabil rezoluţiei propuse de Pakistan a fost întâmpinat de unii participanţi cu aplauze.

Rezoluţia subliniază "necesitatea de a asigura tragerea la răspungere pentru toate încălcările dreptului umanitar internaţional şi ale drepturilor omului, pentru a pune capăt impunităţii".

De asemenea, rezoluţia şi-a exprimat "profunda îngrijorare cu privire la rapoartele privind încălcări grave ale drepturilor omului şi încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional, inclusiv posibile crime de război şi crime împotriva umanităţii în teritoriile palestiniene ocupate".

Înainte de vot, reprezentanta Israelului, Meirav Eilon Shahar, a acuzat Consiliul că apără Hamas şi că este un scut pentru terorişti. Un vot favorabil este un vot pentru Hamas şi ar delegitima lupta împotriva antisemitismului, a spus ea. Diplomatul a acuzat Consiliul că "a abandonat" mult timp poporul israelian. "Conform rezoluţiei pe care o aveţi astăzi în faţa dumneavoastră, Israelul nu are dreptul de a-şi proteja poporul, în timp ce Hamas are tot dreptul de a ucide şi tortura israelieni nevinovaţi", a declarat Shahar înainte de vot.

Statele Unite se angajaseră să voteze împotriva rezoluţiei, deoarece aceasta nu conţine o condamnare specifică a Hamas pentru atacurile din 7 octombrie şi nici "vreo referire la natura teroristă a acestor acţiuni". Cu toate acestea, a afirmat că aliatul său, Israelul, nu a făcut suficient de mult pentru a atenua daunele provocate civililor.

"Statele Unite au îndemnat în mod repetat Israelul să facă în aşa fel âncât operaţiunile militare împotriva Hamas să nu intre în conflict cu operaţiunile umanitare, pentru a evita victimele civile şi pentru a se asigura că actorii umanitari îşi pot îndeplini în siguranţă misiunea lor esenţială", a declarat Michèle Taylor, reprezentanta permanentă a SUA în Consiliu. "Acest lucru nu s-a întâmplat şi, în doar şase luni, mai mulţi activişti umanitari au fost ucişi în acest conflict decât în orice război din epoca modernă", a arătat ea.

Consiliul pentru Drepturile Omului este un organism interguvernamental din cadrul sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite, format din 47 de state responsabile pentru promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului în întreaga lume. Cu sediul la Geneva, se reuneşte de mai multe ori pe an şi este singurul organism interguvernamental conceput pentru a proteja drepturile omului la nivel mondial. Acesta poate intensifica examinarea dosarelor privind drepturile omului ale ţărilor şi poate autoriza investigaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.