Optsprezece persoane au fost ucise în California în două atacuri armate comise în mai puţin de 48 de ore, sâmbătă şi luni, unul soldat cu 11 morţi, iar celălalt cu şapte morţi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce anchetatorii continuau să încerce să pătrundă misterul în care este învăluită uciderea a 11 persoane într-o sală de dans în California în weekend, un dublu atac armat a avut loc luni în ferme din acest stat situat în vestul Statelor Unite, soldate cu alţi şapte morţi.

”Sunt la spital, pentru a mă întâlni cu victime ale unui atac armat în masă, în momentul în care sunt îndepărtat pentru a fi informat despre atac armat. De această dată la Half Moon Bay. Tragedie după tragedie”, deplânge pe Twitter guvernatorul Californiei Gavin Newsom.

Un bărbat suspectat de comiterea acestor două noi atacuri armate, în două ferme situate în apropiere de San Francisco, a fost plasat în detenţie, au anunţat autorităţile.

Cele şapte victime sunt muncitori agricoli chinezi, iar o opta persoană a fost grav rănită, potrivit femeii-şerif a comitatului San Mateo, Christina Corpus.

Această tragedie intervine la mai puţin de 48 de ore după ce un bărbat a pătruns sâmbătă seara în Star Ballroom Dance Studio din Monterey Park,la vreo 600 de kilometri mai la sud, unde a tras 42 de cartuşe şi a ucis 11 bărbaţi şi femei, toţi în vârstă de peste 50 de ani.

După acest carnagiu, soldat de asemenea cu nouă răniţi, atacatorul - Huu Can Tran -, în vârstă de 72 de ani, a încercat să-şi continue seara sângeroasă în altă sală de dans, în apropiere, însă a fost dezarmat şi apoi a fugit şi s-a sinucis în duba sa, încercuită de poliţie.

”FĂRĂ MOBIL”

Multe zone de umbră continuau să existe luni în jurul acestui suspect.

Cazierul său jusdiciar menţionează doar o arestare, în 1994, cu privire la port ilegal de armă de foc, potrivit şerifului comitatului Los Angeles Robert Luna.

”N-avem în continuare un mobil”, a recunoscut într-o conferinţă de presă şeriful.

Anchetatorii explorează în prezent legături între atacator şi cele două săli de dans, şi anume relaţiile pe care le întreţinea în acestea, potrivit cotidianului Los Angeles Times, care citerază surse din cadrul poliţiei.

Duminică, un antreprenor local făcea declaraţii AFP despre pista unei posibile gelozii pentru a explica acest masacru.

”Soţia a fost chemată la petrecere, dar soţul nu putea fi invitat”, declara Chester Chong, o cunoştinţă a unui instructor de dans.

”Iar soţul putea fi furios sau gelos”, sublinia el.

Multor locuitori nu le venea încă să creadă, luni, în acest oraş cu 60.000 de locuitori de lângă Los Angeles, cu populaţie majoritar asiatică, cunoscut ca un oraş liniştit.

Huu Can Tran a emigrat în Statele Unite din China, a declarat CNN fosta soţie a acestuia, pe care a cunoscut-o în urmă cu 20 de ani în acelaşi Star Ballroom Dance Studio.

Cuplul s-a căsătorit repede, însă nu a durat.

El nu era violent, spune ea, însă îşi pierdea răbdarea dacă se simţea umilit, dacă ea rata un pas de dans de exemplu.

Potrivit unui fost prieten, intervievat tot de postul american, atacatorul frecventa asiduu sala de dans, unde era, cu toate acestea, ”ostil multor oameni”, pe care-i acuza că spuneau ”lucruri rele despre el”.

Casa sa mobilă Hemet, situată la aproximativ 140 de kilometri est de Los Angeles, a fost percheziţionată duminică, potrivit presei.

”INSTINCT DE SUPRAVIEŢUTIRE”

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat emoţia şi a ordonat coborârea în bernă a steagurilor.

Aflat în vizită la Monterey Park, luni, guvernatorul Californiei Gavin Newsom a denunţat proliferarea incontrolabilă a armelor de foc în Statele Unite.

”Este o ruşine”, a denunţat democratul.

”Ar trebui să facem mai bine de-atât, ar trebui să arărm lumii calea, nu doar să răspundem nenumăratelor crize şi să ne exprimăm, iar şi iar, aceste nenorocite de condoleanţe”, a tunat el.

Aproximativ 49.000 de oameni au murit prin împuşcare în 2021 în Statele Unite, după 45.000 în 2020 - un an deja record.

Este vorba despre peste 130 de morţi pe zi - dintre care peste jumătate sunt sinucideri.

Medicul legist din Los Angeles a identificat patru dintre victime: My Nhan, în vârstă de 65 de ani, Valentino Alvero, în vârstă de 69 de ani, Xiujuan Yu, în vârstă de 57 de ani şi Lilan Li, în vârstă de 63 de ani.

”Intrăm în Noul An lunar cu inima frântă. Nu ne imaginam că ea ar fi putut muri atât de brusc”, declară pe reţele de socilaizare familia My Nhan.

Mort duminică la Torrance, la aproximativ 45 de kilometri de Monterey Park, Huu Can Tran ar fi putut să ucidă şi mai mulţi oameni, fără eroismul unui angajat al sălii de dans, situate în apropiere, în care intenţiona să-şi continue masacrul.

”Mi-a stat inima” atunci când atacatorul şi-a îndreptat arma cu un încărcător de mare capacitate, a povestit cotidianului The New York Times (NYT) Brandon Tsay, în vârstă 26 de ani.

”În acel moment, instinctul de supravieţuire” a preluat controlul, iar tânărul a sărit pe atacator, împiedicând un nou carnagiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.