Opt presupuşi combatanţi separatişti au fost ucişi în ciocniri în două sectoare ale părţii administrate de India a Caşmirului, anunţă vineri poliţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci bărbaţi au fost ucişi vineri, într-un schimb de focuri, în sectorul Kulgam, la sud de Srinagar, într-o operaţiune de ”curăţare” lansată joi de către armata indiană.

Alţi doi presupuşi rebeli au fost ucişi joi în altă ciocnire, în apropierea liniei de control care desparte Caşmirul în două.

Un al optulea a fost ucis prin împuşcare vineri în regiunea muntoasă Rajouri, în schimburi de focuri cu militari, potrivit poliţiei, care anunţă că s-a descoperit o ascunzătoare ”uriaşă” de armament.

Acest teritoriu cu o populaţie majoritar musulmană este împărţit de India şi Paklistan care, de la independnţa lor, în 1947, revendică suveranitatea asupra întregului Caşmir.

Cele două ţări au purtat trei războaie pentru a prelua controlul acestei regiuni, iar începând din 1989 o rebeliune armată în partea administrată de către India s-a soldat cu zeci de mii de morţi.

New Delhi acuză Islamabadul de faptul că încurajează aceste atacuri, acuzaţii pe care Pakistanul le dezminte.

Guvernul premierului naţionalist hindus Narendra Modi a revocat, în 2019, statutul de autonomie parţială a statului Jammu şi Caşmir şi l-a plasat sub administraţie directă.

Potrivit autorităţilor indiene, cel puţin 114 persoane au fost ucise în acest conflict în acest an, 11 civili, 23 de membri ai forţelor de ordine şi 80 de presupuşi rebeli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.