Opt palestinieni au fost ucişi, iar alţi 15 au fost răniţi grav, joi, în nordul Cisiordaniei ocupate, într-un raid aerian în care s-a tras cu gaze lacrimogene în secţia de pediatrie a unui spital, potrivit autorităţilor palestiniene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Situaţia în tabăra (de refugiaţi palestineieni) de la Jenin este critică”, a anunţat într-un comunicat ministurl palestinian al Sănătăţii, Mai al-Kaila.

În total, opt persoane - inclusiv o femeie în vârstă - au fost ucise în acest raid, iar alte 16 au fost rănite - dintre care patru se aflau în stare gravă -, precizează ea.

Membri ai forţelor israeliene au tras ”în mod deliberat cu grenade cu gaze lacromogene” în secţia de pediatrie a unui spital din Jenin, ”provocând asfixierea unor copii”, denunţă ministrul palestinian.

Contactată de AFP, armata israeliană nu a comentat imediat.

”Forţe de securitate efectuează o operaţiune în tabăra de refugiaţi din Jenin. Detalii vor fi furnizate ulterior”, a anunţat într-o postare pe Telegram armata israeliană.

”STARE DE RĂZBOI”

Potrivit Crucii Roşii, evacuarea numeroşilor răniţi era dificilă, a anunţat ministrul Mai al-Kaila.

Ea a cerut organizarea unei ”reuniuni urgente” cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Contactate de AFP, cele două organizaţii nu au comentat.

”Armata israeliană distruge totul şi trage în tot ce mişcă”, denunţă la AFP adjunctul guvernatorului din Jenin, Kamal Abou al-Roub.

Locuitorii ”trăiesc în stare de război”, denunţă el.

”Ceea ce se întâmplă la Jenin şi în tabăra sa este un masacru comis de către Guvernul de ocupaţie israelian”, acuză un purtător de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, Nabil Abou Roudeina.

28 DE MORŢI ÎN IANUARIE

Morţile de joi cresc la 28 numărul palestinienilor - civili sau membri ai unor grupări armate - ucişi de la începutul acestui an în violenţe cu militari sau civili israelieni.

Miercuri, doi tineri palestinieni, unul adolescent, au fost ucişi prin împuşcare de către agenţi ai forţelor israeliene de securitate, potrivit Autorităţii Palestiniene.

Unul dintre ei a fost ucis după ce a vrut să înjunghie un militar, iar celălalt în ciocniri cu poliţişti, potrivit Israelului.

Armata israeliană, care ocupă Cisiordania din 1967, desfăşoară aproape zilnic raiduri în acest teritoriu palestinian, mai ales în nord, în sectoarele Jenin şi Nabluz, bastioane ale unor facţiuni palestiniene armate.

Potrivit unui bilanţ AFP, conflictul israeliano-palestinian s-a soldat în 2022 cu moartea a peste 200 de palestinieni şi a cel puţin 26 de israelieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.