Opt persoane au fost ucise şi una este dată dispărută în Australia, după furtunile puternice care s-au abătut asupra estului ţării în timpul sărbătorilor de Crăciun, au anunţat miercuri autorităţile, zeci de mii de proprietăţi rămânând în continuare fără curent electric, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vremea sălbatică a lovit statele Victoria, New South Wales şi Queensland, pe 25 şi 26 decembrie, aducând grindină de mari dimensiuni şi ploi torenţiale. Vânturile puternice au smuls acoperişuri şi au doborât copaci în unele dintre cele mai afectate zone.

Trei bărbaţi au fost ucişi după ce un iaht cu 11 persoane la bord s-a răsturnat în apropiere de Green Island, în Moreton Bay, a declarat presei comisarul poliţiei din statul Queensland, Katarina Carrol.

O fetiţă de nouă ani şi o femeie au fost găsite moarte în incidente separate în Queensland, după ce au fost luate de viituri, iar două persoane au fost ucise de copaci căzuţi.

Autorităţile au avertizat că râurile şi pârâurile care se ridică rapid ar putea să rupă malurile, inundând locurile de campare, care de obicei devin aglomerate în timpul săptămânilor de Crăciun şi Anul Nou.

O femeie a fost găsită moartă într-un camping din Victoria, după ce apele s-au retras, a anunţat poliţia.

Energex, compania de stat din Queensland, a declarat că peste 90.000 de gospodării au rămas fără energie electrică în urma furtunilor, adăugând că reţeaua sa a suferit daune grave, sute de linii electrice fiind căzute şi că va dura câteva zile pentru a restabili alimentarea cu energie electrică.

Biroul de Meteorologie din Australia a prognozat ploi în continuare, deşi se aşteaptă ca vremea sălbatică să se atenueze în cursul zilei de miercuri.

"Din fericire, astăzi nu ne aşteptăm să vedem o activitate furtunoasă atât de extinsă, dar există încă un risc de furtuni puternice pe toată coasta de est", a declarat meteorologul Jonathan How pentru postul de televiziune ABC.

Furtunile au venit după fostul ciclon tropical Jasper, care a atins pământul la începutul acestei luni, provocând inundaţii şi pagube importante în Queensland.

În timp ce Australia se luptă cu ploile din est, mai multe regiuni din vest, în schimb, se luptă cu incendiile. Un pompier voluntar a fost ucis în timp ce intervenea la un incendiu de tufişuri, potrivit presei.

Australia se confruntă în prezent cu fenomenul meteorologic El Nino, care poate provoca fenomene extreme, de la incendii de vegetaţie la cicloane tropicale şi secete prelungite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.