Opoziţia siriană vrea să reia negocieri cu regimul sirian al lui Bashar al-Assad - sub egida ONU -, în urma revenirii Damascului în lumea arabă, după ani de izolare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Contextele internaţionale, regionale” şi situaţia din Siria ”sunt propice unei reluări a negocierilor directe (...) în cadrul unui program şi unui calendar precis”, apreciază într-un comunicat Înaltul Comitet al Negocierilor (HCN), din care fac parte principalii reprezentanţi ai opoziţiei faţă de regimul sirian.

Negocieri în vederea unei soluţionări a crizei siriene au ajuns în impas, după adoptarea în 2015 a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede, între altele, o nouă Constiruţie şi alegeri.

În urma unei reuniuni de două zile, la Geneva, HCN a îndemnat duminică ”la o susţinere a eforturilor ONU” cu scopul adoptării măsurilor necesare în vederea unei ”soluţii politice globale”, conform acestei rezoluţii a ONU.

În contextul unor apropieri diplomatice, Liga Arabă a reintegrat, în mai, regimul sirian, ostraciza t din 2011, din cauza reprimării în 2011 a unei revolte populare, în urma ”primăverii arabe”, care a degenrat într-un război civil.

Războiul, în care s-au implicat actori regionali şi internaţionali, s-a soldat cu o jumătate milion de morţi.

Opoziţia siriană şi-a pierdut o mare parte din influenţa de care beneficia în ţările din regiune.

Riadul, care a susţinut grupări rebele siriene la începutul războiului, şi-a restabilit relaţiile cu Damascul.

Turcia, principala susţinătoare a rebelilor care deţin controlul în regiuni din nordul Siriei, a dat, la rândul său, semne de apropiere faţă de Bashar al-Assad.

HCN estimează că reintegrarea regimului în lumea arabă reprezintă un ”risc” ca regimul să respingă orice soluţie politică.

La 19 mai, participanţii la summitul Ligii Arabe - la care preşedintele sirian Bashar al-Assad a luat parte - subliniau ”necesitatea adoptării unor măsuri efective şi eficiente în vederea ajungerii la o rezolvare” a conflictului din Siria.

Emisarul Special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, estima, într-un discurs pe care l-a susţinut în Consiliul de Securitate, la sfârşitul lui mai, că ”noua activitate diplomatică” ce are loc în regiune din aprilie ”ar putea reprezenta o oportunitate, dacă este valorificată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.