Opoziţia siriană a salutat vineri atacul american asupra bazei aeriene guvernamentale Shayrat şi a îndemnat la noi atacuri, după ce două nave americane de război au tras zeci de rachete de croazieră asupra aerodromului, marcând o intensiificare a rolului militar al Statelor Unite în războiul din Siria, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opoziţia siriană critică de mult timp politica Statelor Unite în conflictul sirian şi consideră că administraţia fostului preşedinte Barack Obama a eşuat să ofere destulă susţinere rebelilor care luptă împotriva armatei siriene şi aliaţilor ei, mai bine înarmţi.

”Noi sperăm la o continuare a atacurilor, pentru a împidica regimul să-şi folosească avioanele pentru a lansa orice noi atacuri aeriene sau să folosească din nou arme interzise la nivel internaţional”, a declarat Ahmad Ramadan, şeful biroului de presă al Coaliţiei Naţionale Siriene, o grupare politică de opoziţie.

Hasan Haj Ali, comandantul grupării rebele Armata Idlebului Liber, care luptă în cadrul Armatei Siriene Libere, a declarat pentru Reuters că atacul a avut loc într-o ”fază foarte importantă” şi le arată sirienilor că ”încă mai există umanitate în lume”.

Ali a declarat că nu se aşteaptă la alte atacuri, însă ”putem spune că a venit timpul foarte potrivit ca Bashar al-Assad şi criminalii lui să ajungă la coşul de gunoi al istoriei”.

Nasr al-Hariri, negociatorul-şef al Înaltului Comitet pentru Negocieri (HCN), a apreciat într-un mesaj postat pe Twitter că atacurile, ”în cazul în care continuă, vor da un start corect în lupta împotriva terorismului”.

HCN, principalul organism al opoziţiei, care reuneşte grupări politice şi armate, cu sediul în Arabia Saudită, a participat la negocierile de pace organizate de ONU la Geneva.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că a ordonat atacul cu rachete împotriva aerodromului de pe care a fost lansat sângerosul atac chimic de marţi, subliniind că a acţionat în ”interesul securităţii naţionale” a Americii împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Acest atac a fost criticat dur de Rusia şi alţi aliaţi ai lui al-Assad.

Oficiali americani au declarat că forţele americane au lansat zeci de rachete de croazieră împotriva bazei aeriene ca ripostă faţă de atacul cu gaze toxice dintr-o zonă aflată sub controlul rebelilor, un atac pe care Washingtonul l-a atribuit forţelor lui al-Assad.

Guvernul sirian dă asigurări că nu foloseşte armament chimic.

”Baza aeriană vizată de atacul american a fost folosită pentru a omorî sirieni”, a declarat Ramadan.

Atacul american ”transmite un mesaj clar regimului şi susţinătorilor săi” potrivit căruia aceştia nu mai pot să evite repercusiunile, a subliniat el.

Guvernatorul provinciei Homs a declarat anterior că baza aeriană atacată a fost folosită în susţinerea operaţiunilor armatei siriene împotriva Statului Islamic.

Un rebel sirian de rang înalt a îndemnat vineri la atacuri internaţionale asupra tuturor bazelor aeriene siriene, în urma atacului american asupra bazei Shayrat, situate la sud-est de oraşul Homs.

”Noi îndemnăm la atacuri (internaţionale) comune asupra tuturor aeroporturilor” din care sunt atacaţi sirieni, a declarat el pentru televiziunea al-Hadath.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.