Partidele din opoziţia liberală din Polonia anunţă vineri că au semnat un acord de coaliţie şi se declară pregătite să-şi ”asume responsabilitatea” de a guverna ţara sub conducerea liderului opoziţiei proeuropene de centru Donald Tusk, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vrem cu adevărat ca polonezii şi polonezele care au votat cu atâta speranţă să poată vedea că, de-acum, suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea ţării noastre în anii care vin”, declară liderul opoziţiei proruropene Donald Tusk, învingătorul în alegerile legislative.

Donald Tusk, liderul blocului opoziţiei liberale Coaliţia Civică, a făcut aceste declaraţii în prezenţa omologilor săi din coaliţia de centru ”A Treia Cale” şi ai stângii.

”AVENGERS”

”Când mă uit la voi, mă faceţi să mă gândesc la Avengers, cu supraputerile lor”, a ironizat coliderul stângii Robert Biedron, referondu-se la eroi ai acestei benzi desenate.

Tabăra consevatoare, aflată la putere, a obţinut cel mai mare numnăr de voturi în alegerile legislative din octombrie, însă nu este în măsură să formeze o majoritate.

Coaliţia Civică s-a clasat a doua, însă alianţa opoziţiilor a obţinut o majoritate de 248 dintre cele 460 de mandate ale Camerei inferioare a Parlamentului.

Liderii alianţei i-au cerut împreună preşedintelui Andrzej Duda să-l nominalizeze pe Donald Tusk premier.

Însă şeful statului a decis să încredinţeze misiunea de a forma un Guvern aliaţilor săi populişti şi antieuropeni din Partidul Lege şi Justiţie (PiS).

Andrzej Duda i-a încredinţat luni sarcina formării unui Executiv premierului în exerciţiu Mateusz Morawiecki.

Contururile unei alianţe în jurul PiS par vagi, deoarece acest partid, care a obţinut 194 de mandate, nu dispune, potrivit unor observatori, de parteneri de coaliţie fiabili.

Donald Tusk, un fost preşedinte al Consiliului European, l-a acuzat pe Andrzej Duda că ”trage de timp” desemnându-l pe Mateusz Morawiecki.

El aprecia luni că această decizie prezidenţială ”nu va schimba nimic”, sugerând că până la urmă va ajunge şeful Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.