Şeful opoziţiei în Parlamentul britanic Jeremy Corbyn a depus luni o moţiune de cenzură vizând-o pe şefa Guvernului Theresa May, în urma refuzului acesteia de a convoca votul deputaţilor asupra acordului Brexitului înainte de ianuarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernului îi revine decizia de a permite organizarea unei astfel de dezbateri şi a unui vot asupra unei astfel de moţiuni. În cazul în care aceasta ar fi adoptată, ea nu va fi constrângătoare juridic pentru Theresa May, ci ar releva încă o dată slăbiciunea poziţiei sale.

”Este inacceptabil să aşteptăm o lună pentru ca să procedăm la un vot asupra problemei cruciale a viitorului ţării noastre”, a declarat şeful opoziţiei, referindu-se la decizia lui May de a amâna în a treia săptămână a lui ianuarie votul asupra acordului Brexitului, precăzut iniţial la 11 decembrie.

”Astfel, pentru că e singurul mod pe care-l văd în care să organizăm acest vot săptămâna aceasta, sunt pe punctul de a depune o moţiune intitulată «Această Cameră nu are încredere în premier»”, a adăugat el.

În cazul în care Guvernul refuză să dezbată această moţiune, Jeremy Corbyn ar putea să depună o moţiune de cenzură vizând întregul Guvern, o procedură care poate conduce la organizarea unor noi alegeri legislative.

În cadrul dezbaterilor parlamentare, un pic mai devreme, liderul laburist a apreciat că Theresa May a ”eşuat” în încercarea sa de a ”renegocia” şi ”nu mai are scuze să amâne votul” în vederea ratificării acordului retragerii semnat de Londra şi Bruxelles după 17 luni de negocieri aprige.

Acest text întâmpină dificultăţi în a-i convinge pe deputaţii din toate taberele politice, indiferent că susţin un Brexit fără concesii sau apără rămânerea în clubul european.

CONTINUAREA DISCUŢIILOR?

Confruntată cu probabilitatea unui eşec usturător, Theresa May a amânat acest vor în ianuarie. Această manevră a condus la organizarea unei moţiuni de cenzură în cadrul Partidului său Conservator, miercuri. Ea a obţinut încrederea majorităţii, până la urmă, însă peste o treime dintre conservatori au dezavuat-o.

Această fractură în cadrul propriei familii politice i-a relevat încă o dată slăbiciunea, accentuală de eşecul său în a obţine, de la liderii europeni reuniţi în summit la Bruxelles, săptămâna trecută, muniţie nouă cu care să-şi convingă Parlamentul.

May a declarat că ea continuă discuţiile cu UE cu scopul de a obţine ”asigurări” cu privire la acord, şi anume cu privire la o dispoziţie menită să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia brtanică Irlanda de Nord, iar purtătorul său de cuvânt a anunţat luni că aceste discuţii continuă ”la toate nivelurile”.

Însă nicio întâlnire cu lideri britanici nu figura pe agenda UE, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas. "Consiliul European a furnizat clarificări care erau posibil să fie făcute în acest stadiu, (iar) nicio nouă reuniune nu este, deci, prevăzută cu Regatul Unit”.

În faţa disensiunilor, tot mai multe voci pledează în favoarea unui al doilea referendum, atât în opoziţie, cât şi în rândul conservatorilor.

Însă May a respins sec aceste îndemnuri. ”Să nu rupem încrederea poporului britanic încercând să organizăm un nou referendum” pe tema Brexitului, care ”ar antrena pagube ireparabile la adresa integrităţii vieţii noastre politice”, a îndemnat ea Camra Comunelor.

CĂTRE O A TREIA CALE?

Singurele alternative ale acordului său sunt, în opinia sa, un Brexit fără acord - potenţial devastator pentru economia britanică - sau ca Brexitul să nu aibă loc.

În weekend, ea s-a opus aprig unui al doilea referendum şi s-a răfuit cu fostul şef de Guvern laburist Tony Blair, pe care l-a acuzat că încearcă să ”submineze” Brexitul. ”Eu nu mi-am pierdut niciodată din vedere datoria, şi anume de a pune în aplicare rezultatul referendumului”, a subliniat ea.

Tony Blair, care s-a aflat la putere în perioada 1997-2007, a catalogat drept ”iresponsabil (...) să se încerce să se convingă cu forţa deputaţii să accepte un acord pe care-l consideră sincer prost, ameninţându-i cu părăsirea Uniunii Europene fără acord, dacă nu urmează linia”.

În faţa spectrului unei respingeri a acordului, o a treia cale este apărată de către mai mulţi miniştri, şi anume să se dea Parlamentului posibilitatea să voteze - în mod indicativ - asupra diverselor opţiuni posibile cu privire la Brexit, de la păstrarea unei relaţii foarte apropiate cu UE, la o eşire fără acord.

Ultimul dintr-o serie care a pledat în acest sens, ministrul Întreprinderilor Greg Clark a apreciat luni, la BBC, că Parlamentul ar trebui să aibă un cuvânt de spus, pentru a se pune capăt ”incertitudinii”, în cazul unei recalibrări a acordul lui May.

Un purtător de cuvânt al lui May a declarat însă că nu este prevăzut vreun vot de acest fel.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.