Operatorul bursier european Euronext anunţă marţi lansarea a doi indici bursieri axaţi asupra egalităţii între sexe, care includ unul 100 de întreprinderi europene, iar celălalt 40 de întreprinderi franceze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întreprinderile incluse în aceşti indici urmează să fie selectate după patru categorii criterii - şi anume echilibrul între sexe în cadrul conducerii şi personalului; egalitatea remuneraţiei şi echilibrul între viaţa profesională şi viaţa privată; măsuri care favorizează egalitatea între sexe şi transparenţa şi responsabilitatea întreprinderii.

Pe baza acestor criterii, furnizorul de date Equileap - partenerul selectat de Euronext - elaborează note pentru fiecare întreprindere, care stabilesc intrarea sau nu în indice.

Metodologia indicelui aplică totodată o politică de excludere a anumitor activităţi - de exemplu arme controversate aşa cum sunt ele definite de ONU, tutunul sau cărbunele (dacă reprezintă peste 1% din cifra de afaceri derivată.

Doar 19 dntre cele 40 de întreprinderi CAC40 au obţinut dreptul de a intra în indicele egalităţii sexelor.

Aceşti indici - care pot servi la crearea unor portofolii şi astfel la orientarea investiţiilor - sunt ”primii piloni ai unei familii mai largi de indici care răspund provocărilor legate de egalitatea dintre sexe la locul de muncă”, dă asigurări, într-un comunicat, Euronext.

Operatorul a lansat, începând din 2021, peste 30 de indici noi, care ţin cont de teme de mediu, sociale sau de guvernanţă (ESG), inclusiv CAC40 ESG de la Bursa din Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.