Operaţiunea care a condus la arestarea lui Ovidio ”El Raton” Guzman, fiul baronului drogurilor Joaquin ”El Chapo” Guzman, încarcerat în Statele Unite, s-a soldat cu zece morţi în rândul militarilor implicaţi şi cu 19 morţi în rândul presupuşilor infractori, anunţă vineri Guvernul mexican, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Zece militari (...) şi-au pierdut, din nefericire, viaţa în exerciţiul funcţiunii”, anunţă în faţa presei ministrul mexican al Apărării, Luis Cresencio Sandoval.

El precizează că în rândul presupuşilor infractori există ”19 morţi”.

Alţi 35 de militari au fost răniţi prin împuşcare, iar 21 de persoane au fost arestate în această operaţiune, care nu s-ar fi soldat cu victime în rândul populaţiei, potrivit autorităţilor.

Un ofiţer de rang înalt se află printre victime, a anunţat Luis Cresencio Sandoval, precizînd că patrula acestuia a fost atacată în urma arestării lui Ovidio ”El Raton” Guzman.

Forţele de securitate mexicane l-au prins joi pe traficantul de droguri Ovidio Guzman într-o operaţiune în nord-vestul Mexicului, urmată de mulple atacuri armate intense între forţele de securitate şi bărbaţi înarmaţi în mai multe puncte în oraşul Ciliacan şi până pe aeroportul oraşului, unde au fost atinse trei avioane.

Ovidio Guzman a fost prins în oraşul Culiacan, unde este acuzat de faptul că conduce ”facţiunea Los Menores, cu legături cu cartelul Pacificului” - alt nume al cartelului Sinaloa, anunţa ministrul mexican al Apărării, Luis Cresencio Sandoval.

El face parte din clanul ”Los Chapitos”, împreună cu fraţii săi, Joaquin, Ivan Archivaldo şi Jesus Alfredo, şi este căutat de către autorităţile americane cu privire la trafic de cocaină, metamfetamină şi marijuana în Statele Unite, potrivit autorităţilor amexicane.

Traficantul de droguri, în vârstă de 32 de ani, a fost transferat - la bordul unui avion al Forţelor Aeriene mexicane - la Ciudad de Mexico, unde a fost condus în biroul unui procuror specializat în crima organizatăşi interogat.

Imagini difuzate de presa mexicană îl arată apoi, nebărbierit şi purtând o vestă portocalie, urcând la bordul unui elicopter, către Închisoarea El Altiplano, din care tatăl său a evadat în 2015.

Schimburi intense de tiruri între armata mexicană, Garda Naţională şi bărbaţi înarmaţi au avut loc după arestarea tânărului în capitala statului Sinaloa şi mai ales pe aeroportul internaţional din oraş, pe care zborurile au fost suspendate, potrivit AFP.

Un avion de linie şi două aeronave aparţinând Forţelor Aeriene mexicane au fost atinse de proiectile cu puţin înainte de decolare, într-un atac lansat cu scopul de a-l elibera pe ”El Raton”.

Compania Aeromexico a anunţat într-un comunicat că aeronava, un Embraer 190, nu a mai decolat, iar pasagerii şi personalul de la bord au fost puşi în siguranţă.

Aeronavele oficiale ”au fost nevoite să efectueze o aterizare de urgenţă, în pofida faptului că au fost lovite de mai multe ori”, a declarat ministrul.

Niciunul dintre aceste incidente nu s-a soldat cu răniţi.

Imagini difuzate pe reţele de socializare surprin pasageri care se aşează pe vine, pentru a se feri de gloanţe, şi lucrători aeroportuari care se ascund în spatele tejghelelor.

Această arestare intervine cu câteva zile înaintea unei vizite în Mexic a preşedintelui american Joe Biden, şi unui summit cu liderii mexican şi canadian. Statele Unite ofereau cinci milioane de dolari în schimbul prinderii fiului lui Joaquin ”El Chapo” Guzman.

”EL RATON”

Ovidio Guzman, cunoscut sub numele de ”El Raton”, este fiul fondatorului cartelului Sinaloa, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă la închisoare pe viaţă în Statele Unite.

Autorităţile americane îl consideră pe Ovidio Guzman drept un membru important al cartelului fratelui său, Joaquin Guzman Lopez.

Potrivit autorităilor americane, el controlează mai multe laboratoare clandestine, care produc între 1.360 şi 2.200 de kilograme de metamfetamină pe lună.

Cartelul Sinaloa este considerat de către Agenţia americană antidrog (DEA) principalul conducător al traficului cu fentanil - un drog de 50 de ori mai puternic decât heroina, care a cauzat numeroase decese prin overdoză în Statele Unite.

O sursă din domeniul securităţii, care a cerut protecţia anonimatului, a declarat AFP că violenţele de la Culiacan au fost declanşate de operaţiunea poliţiei care a condus la prinderea lui Ovidio Guzman.

Presa mexicană, care citează surse federale, scrie că fost arestat şi alt lider al cartelului Sinaloa.

Mai multe vehicule incendiate degajau un fum dens pe străzi, la Culiacan, unde au avut loc scene de panică în rândul populaţiei, care încerca să se adăpostească. Şcolile au fost închise.

Guvernatorul statului Sinaloa, Ruben Rocha, a anunţat că operaţiunea forţelor armate se concentra la Culiacan.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat joi că urmează să fie prezentatbilanţul operaţiunii, care a început joi în zori.

În octombrie 2019, Ovidio Guzman a fost arestat pentru scurt timp, iar apoi a fost eliberat din ordinul preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, în urma unei revolte violente la Culiacan, după arestarea acestuia.

Şeful statului mexican şi-a justificat atunci decizia argumentând că evita o baie de sânge.

Tot joi, altă operaţiune a poliţiei a avut loc la Ciudad Juarez, la frontiera Mexicului cu Statele Unite, în cursul căreia şeful unui gang aliat cartelului Juarez în războiul acestuia împotriva cartelului Sinaloa a fost ucis.

Ernesto Piñon, alias ”El Neto”, a evadat duminică împreună cu alţi 24 de deţinuţi dintr-o închisoare din Ciudad Juarez, în timpul unui atac armat asupra penitenciarului, soldat cu 19 morţi, inclusiv zece gardieni.

Alte şapte persoane au fost ucise a doua zi, într-o operaţiune a poliţiei de căutare a deţinuţilor evadaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.