ONUSIDA avertizează că derapaje homofobe şi rasiste constatate în comentarii cu privire la variola maimuţei (”monkeypox”) ar putea submina rapid lupta împotriva acestei boli, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O proporţie importantă a sutei de cazuri de variola maimuţei confirmate de OMS sau autorităţi naţionale priveşte persoane gay, bisexuale sau alţi bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, notează ONUSIDA, care precizează că boala se ia în contact strâns cu altă persoană bolnavă şi ”poate , aşadar, cuprinde lumea”.

”Aceste stigmatizări şi reproşuri subminează încrederea şi capacitatea de a răspunde în mod eficient unor epidemii ca aceasta”, a avertizat duminică directorul ONUSIDA Matthew Kavanagh.

Agenţia ONU - care are o îndelungată experienţă în lupta împotriva SIDA - apreciază că acest tip de retorică poate neutraliza foarte rapid eforturi bazate pe ştiinţă şi fapte în lupta împotriva bolii.

Aceste atacuri rasiste sau homofobe ”creează un ciclu al fricii, care împinge oamenii să evite centrele de îngrijire, ceea ce limitează amploarea eforturilor de a identifica cazuri de infectare şi încurajează măsuri coercitive ineficiente”, subliniază directorul agenţiei.

Variola maimuţei - o ”vară” mai puţin periculoasă decât variola, eradicată de aproximativ 40 de ani - constă mai întâi într-o febră puternică şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată şi formarea unor cruste, mai ales pe faţă.

Nu există tratament pentru această boală virală, care se vindecă de la sine.

Mai multe ţări europene, dar şi Australia, Canada şi Statele Unite - ţări în care prezenţa acestei boli este noebişnuită - au anunţat cazuri de ”monkeypox”.

Boala este prezentă în mod ”normal” şi este considerată drept ”endemică” în 11 ţări din Africa.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.