Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet s-a declarat şocată de condiţiile de detenţie ale imigranţilor în Statele Unite, subliniind că copiii nu ar trebui să fie despărţiţi vreodată de părinţii lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această criticiă dură din partea lui Michelle Bachelet intervine la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că centre de detenţie a imigranţilor - criticate din cauza suprapopulării şi condiţiilor de trai - urmează să le fie deschise jurnaliştilor.

Înaltul Comisar s-a declarat ”şocat” de condiţiile de detenţie ale imigranţilor şi refugiaţilor - ”copii şi adulţi” - în Statele Unite.

”Ca pediatru, dar şi ca mamă şi fost şefă de stat (al Chile), sunt profund şocată de faptul că copiii sunt obligaţi să doarmă pe jos, în instalaţii suprapopulate, fără să aibă acces adecavt la îngrijiri de sănătate sau la hrană şi în condiţii sanitare rele”, a declarat ea, citată în acest comunicat.

”Să încarcerezi un copil, chiar şi pe o perioadă scurtă şi în condiţii bune, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii şi dezvoltării sale. Gândiţi-vă la pagubele provocate zilnic lăsând această situaţie alarmantă să continue”, îndeamnă ea.

Mai multe organe ONU însărcinate cu drepturile omului au subliniat că detenţia copiilor imigranţi poate constitui un tratament crud, inuman şi degradant, interzis de dreptul internaţional.

În mai, 144.000 de persoane au fost arestate şi plasate în detenţie de către poliţia frontierelor (CBP). Însă nu există locuri suficiente în structuri şi în centre de primire în care sunt transferaţi de obicei minorii şi familiile.

Departamentul american al Securităţii Interne (DHS), în subordinea căruia se află CBP, a recunoscut într-un raport, săptămâna trecută, o ”suprapopulare periculoasă” în numeroase centre în care se află imigranţi clandstini, privenind în majoritate din America centrală, care fug din calea violenţei sau sărăciei din ţara lor.

Bachelet subiniază că ”orice privare de libertate a imigranţilor şi efugiaţilor adulţi ar trebui să fie o măsură de ultim recurs”.

”Dacă detenţia are loc, ea ar trebui să direze cât mai puţin timp posibil” a subliniat ea, îndemnând autorităţile să găsească măsuri, ”care să nu priveze de libertate” imigranţii şi refugiaţii.

Angajaţi ai Înaltului Comisariat în Mexic şi America Centrală au documentat ”numeroase încălcări ale drepturilor omului şi abuzuri asupra imigranţăilor şi refugiaţilor în tranzit”, se arată în comunicat.

Aceste persoane sunt victime ale folosirii excesive a forţei, privării arbitrare de libertate, despărţirii familiilor sau expulzărilor arbitrare, potrivit ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.