Refugiaţii de la graniţa Mexicului cu SUA care fug de violenţă sau persecuţie au dreptul de a cere azil în Statele Unite, conform ONU, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialii ONU au făcut apel în repetate rânduri către Washington să asigure protecţie azilanţilor, dar preşedintele american, Donald Trump, a declarat luni că Mexicul ar trebui să trimită migranţii înapoi în ţările lor de origine.

Autorităţile americane au folosit gaze lacrimogene împotriva celor care au încercat să traverseze ilegal graniţa dintre Mexic şi SUA. Ministerul de Externe din Mexic a transmis o notă diplomatică Statelor Unite prin care cere „o investigaţie completă”.

După ce Trump a semnat un ordin prin care limitează drepturile azilanţilor, Înaltul Comisar al ONU privind refugiaţii (UNHCR) a informat că SUA trebuie să se asigure că aceia care fug de violenţă sau persecuţie sunt protejaţi „fără obstrucţii”. Purtătorul de cuvânt al UNHCR, Babar Baloch, întrebat fiind de faptul că ofiţerii vamali americani au folosit gaze lacrimogene, a declarat: „Urmărim aceste informaţii cu îngrijorare, încă încercăm să înţelegem ce s-a întâmplat”.

Gestionarea graniţelor „este o prerogativă suverană a guvernelor naţionale” dar securitatea graniţelor şi protejarea refugiaţilor nu se exclud una pe alta, a adăugat el. „Înseamnă că orice persoană care are viaţa în pericol în ţara lor de origine trebuie să poată ajunge pe teritoriul şi să ceară azil într-o ţară sigură. Fiecare cerere de azil trebuie analizată individual”, a precizat el. „Am repetat apelul nostru către autorităţile Statelor Unite să permită accesul şi cererile de azil celor care fug de persecuţie şi violenţă”, a afirmat Baloch. „Credem că guvernele au dreptul să îşi apere graniţele şi ar trebui să facă acest lucru în mod responsabil. De asemenea, credem că migranţii ar trebui să se poată aştepta că va exista un acces legal şi în siguranţă pentru a încerca măcar să treacă graniţa”, a declarat Baloch.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.