Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi - în unanimitate - o rezoluţie vizând o consolidare a luptei împotriva finanţării terorismului, prezentată de către Franţa, şi care este primul text dedicat exclusiv acestui subiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această rezoluţie defineşte ”o doctrină de referinţă”, a subliniat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, a cărui ţară  prezidează în martie Consiliul de Securitate. ”este un început, cel al implementării”, a adăugat el.

Problema finanţării terorismului a fost deja abordată în texte ONU, însă în mod disparat. Obiectivul acestui nou text vizează să reunească parametrii şi să intensifice cooperarea internaţională, potrivit unor surse diplomatice franceze.

Plasată sub Capitolul 7 al Chartei ONU, ceea ce-i conferă o ”forţă juridică constrângătoare”, rezoluţia îndeamnă statele membre să aibă ”legi naţionale şi reglementări care prevăd infracţiuni penale (...) şi sancţiuni” adecvate împotriva oricui ar avea intenţia să utilizeze ”în mod direct sau indirect” fonduri în vederea unor atentate.

Textul cere de asemenea statelor membre ”să identifice sectoarele economice cele mai vulnerabile finanţării terorismului” şi să se doteze cu unităţi de informaţii specializate în urmărirea circuitelor financiare în profitul unor organizaţii teroriste.

El îndeamnă, de asemenea, la acţiune împotriva anonimatului tranzacţiilor şi la dezvoltarea unor mijloace de control al plăţilor pe telefon, cartelor preplătite, utilizării de bani lichizi, a strângerii de bani sau a cripto-monedelor. Participarea sectorului privat la această luptă ”este mai mult ca niciodată indispensabilă”, a subliniat  Jean-Yves Le Drian.

Cu scopul de a oferi asigurări organizaţiilor umanitare care se tem de obstrucţionarea acţiunii lor pe motiv că ar ajuta în mod indirect organizaţii teroriste, rezoluţia subliniază că arsenalul represiv dezvoltat de ţări trebuie să respecte dreptul umanitar. Impactul asupra ONG-urilor al luptei împotriva finanţării terorismului este necesar să fie luat în calcul, se precizează într-un paragraf.

URMĂRIREA BANILOR

”Fluxurile financiare continuă să ajungă la organizaţii teroriste, atât prin mijloace legale, cât şi ilegale”, a dezvăluit Vladimir Voronkov, Înaltul reprezentant ONU însărcinat cu lupta împotriva terorismului, în cadrul dezbaterii la Consiliul de Securitate, care a urmat adoptării rezoluţiei. Este absolut necesară o ”concentrare asupra împărtăşirii informaţiilor”, a subliniat el.

”Este necesar să distrugem răul de la rădăcină”, a apreciat şeful diplomaţiei franceze, relevând că grupări teroriste ca Al-Qaida sau Statul Islamic (SI) ”nu dispar”, ci ”de adaptează”. Este necesar ”să le secăm sursele de finanţare”, a reclamat Jean-Yves Le Drian.

Într-o recentă sesiune la ONU, Rémy Heitz, procurorul însărcinat cu dosare teroriste în Franţa, a subliniat că ”informaţia financiară permite reperarea urmelor, indicii pe care teroriştii le vor lăsa în timpul pregătirii faptelor lor criminale”.

Acest lucru ajută la ”identificarea numitor indivizi şi la dezvăluirea pregătirii logistice a unei treceri la fapte teroriste”, a explicat magistratul, încercând să sensibilizeze statele membre ONU asupra acestei probleme.

În opinia sa, ”poate fi vorba despre contractarea unui împrumut de consum sau cumpărarea unor bilete de avion către o ţară frontalieră cu o zonă a jihadului”.

În decurs de patru ani, justişia franceză a ”identificat aproape 400 de colectori de fonduri înfiinţate în ţări situate în apropierea zonei irakiano-siriene”, a adăugat acest specialist în lupta împotriva terorismului.

”Aceşti intermediari financiari care lucrează pentru Daech sau Al-Qaida primeau mandate de bani de tip Western Union în sumă de la câteva zeci de euro la câteva mii de euro, mandate trimise dintr-o anumită ţară din lume pentru a fi transferate apoi unor combatanţi jihadişti”.

Anchete ”au demonstrat că urmărind banii, urmărim teroriştii”, a insistat el, anunţând că serviciile de informaţii financiare au permis, de asemenea, ”identificarea unor jihadişti a căror prezenţă în zona irakiano-siriană nu fusese observată până atunci”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.