ONU a publicat miercuri, într-un raport foarte aşteptat, o listă cu numele a 112 societăţi care deţin active în coloniile israeliene - considerate ilegale în dreptul internaţional - pe care figurează, între altele, Airbnb, Expedia, TripAdvisor, Alstom, Booking.com şi Motorola Solutions, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt conştientă că acest subiect a fost şi va continua să fie materie de controversă”, a declarat Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet, subliind totodată că acest raport ”se bazează pe fapte”.

Acest document ”traduce atenţia serioasă care a fost acordată” acestei activităţi ”fără precedent şi deosebit de complexe”, a adăugat ea, citată într-un comunicat  .

Această listă ”nu constituie şi nu intenţionează să constituie un proces judiciar sau cvasijudiciar”, subliniază ea în comunicat, referindu-se implicit la temeri israeliene ca aceat document să fie folosit ca bază a unor boicoturi.

Ministrul palestinian de Externe Riyad al-Maliki a anunţat că el consideră această veste drept o ”victorie a dreptului internaţional şi a eforturilor noastre diplomatice vizând să sece puţurile sistemului colonial încarnat de coloniile ilegale din teritoriile palestiniene ocupate”.

Omologul său israelian Israel Katz a apreciat, la rândul său, citat într-un comunicat, că publicarea acestui raport este echivalentă cu o ”listă neagră” şi că hotărârea este ”o predare şi o capitulare ruşinoasă la presiunile altor ţări şi organizaţii ostile Israelului”.

Katz se felicită însă de faptul că ”majoritatea ţărilor a refuzat să se alăture acestei campanii de presiuni politice”.

Raportul - care urma să fie publicat acum trei ani - a fost amânat cu regularitate de atunci.

Serviciile lui Bachelet au anunţat că au trecut în revistă peste 300 de societăţi.

Lista publicată miercuri identifică până la urnă 112 companii cu privire la care ”există baze rezonabile să se conchidă că au fost implicate în una sau mai multe activităţi vizate” în Rezoluţia Consiliului de Securitate din 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.