Niciun copil din Ucraina nu trebuie să fe adoptat în Rusia, îndeamnă o reprezentantă a ONU, la New York, după ce mii de copii ucraineni ar fi fost transferaţi în Rusia după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Insistăm în continuare ca niciun copil să nu fie dat în adopţie în timpul unui război”, deoarece ONU privilegiază ”întoarcerea copiilor în familiile lor”, a subliniat într-o conferinţă de presă, marţi, directoarea regională a UNICEF în Europa şi Asia Centrală, Afshan Khan.

”Orice decizie de a deplasa un copil trebuie să aibă la bază interesul său superior, iar orice deplasare trebuie să fie voită”, cu acordul familiei, a subliniat ea, după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina.

”Reafirmăm Federaţiei ruse că adoptarea nu ar trebui să aibă loc niciodată în timpul sau imediat după o situaţie de urgenţă” umanitară, deoarece copiii care sunt despărţiţi atunci de familia lor ”nu pot să fie consideraţi orfani”, a subliniat ea.

În privinţa copiilor ”care au fost trimişi în Rusia, colaborăm strâns cu mediatori şi reţele pentru a vedea cum putem documenta cel mai bine aceste cazuri”, a anunţat Afshan Khan, fără să poată prezenta un bilanţ în acest sens.

Întrebată dacă UNICEF are acces la copiii transferaţi în Rusia, ea a răspuns că agenţia ONU nu are acces la aceşti copii.

”Nu avem acces la copii între frontierele Federaţiei ruse. Este un lucru care este necesar să fie făcut prin acord cu Guvernul Federaţiei ruse, la solicitatea sa”, a precizat ea.

ONU şi-a exprimat îngrijorarea, la începutul lui martie, cu privire la riscul adoptării forţate a copiilor ucraineni, mai ales din rândul celor aproximativ 100.000 de copii care trăiesc în instituţii sau internate situate în mare parte în estul ţării, fără să fie neapărat orfani, dintre care jumătate au dizabilităţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.