ONU cere joi oprirea bombardării şcolilor în Ucraina şi denunţă totodată folosirea acestor instituţii în scopuri militare, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU convocată la cererea Franţei şi Mexicului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste atacuri (ale unor şcoli) trebuie să înceteze”, a denunţat un oficial de rang înalt de la Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al ONU (UNICEF), Omar Abdi.

”Până săptămâna trecută, cel puţin 15 dintre cele 89 de şcoli - una din şase - susţinute de UNICEF în estul Ucrainei au fost avariate sau distruse de la începutul războiului” rus, la 24 februarie, a denunţat el.

”Sute de şcoli din întreaga ţară au fost atinse cu artileria grea, atacuri aeriene şi alte arme explozive în zone populate, iar alte şcoli sunt folosite ca centre de informare, adăposturi, centre de aprovizionare sau în scopuri militare - cu un impact pe termen lung asupra întoarcerii copiilor la şcoală”, a denunţat Omar Abdi.

În cadrul acestei dezbateri, Mexicul şi Franţa au subliniatcă atacurile vizând şcoli reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului umanitar.

”Armata rusă continuă să ucidă civili, inclusiv copii”, iar ”costul războiului” al acestora din urmă ”este teribil”, a denunţat amabasadorul francez la ONU Nicolas de Rivière, cerând încetarea ostilităţilor.

”Lupte intense cauzează suferinţe umane uriaşe”, iar ”civilii, mai ales femeile şi copiii, plătesc cel mai greu preţ”, a subliniat şefa Departamentului Afacerilor Umanitare al ONU, Joyce Msuya.

Este necesar mai ales să se susţină ”acţiunea împotriva minelor” antipersonal, a îndemnat această funcţionară.

”Deminarea este o prioritate în vederea deschiderii spaţiului umanitar”, a precizat ea.

”Îndemn de asemenea părţile aflate în conflict să ridice orice obstacol impus circulaţiei personalului umanitar, pentru a se asigura continuarea trimiterii ajutorului vital în întreaga Ucraină”, a mai subliniat Joyce Msuya.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.