Un tribunal de la Moscova l-a condamnat luni la 25 de ani de închisoare pe opozantul rus Vladimir Kara-Murza, în urma unui proces cu uşile închise, o hotărâre care provoacă un val de condamnări şi de susţinere a unuia dintre ultimii opozanţi ruşi ai lui Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Volker Türk cere eliberarea ”de îndată” a opozantului rus Vladimir Kara-Murza.

”Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului. Îndemn autorităţile ruse să-l elibereze de îndată. Atât timp cât este deţinut, el trebuie să fie tratat cu omenie”, subliniază el într-o declaraţie de presă.

UE DENUNŢĂ O PEDEAPSĂ ”SCANDALOS DE DURĂ”

Uniunea Europeană (UE) denunţă luni o pedeapsă ”scandalos de dură”, de 25 de ani, la care a fost condamnat opozantul rus în urma unui ”proces politic”.

”Hotărârea justiţiei este scandalos de dură şi demonstrează încă o dată folosirea abuzivă a puterii judiciare, pentru a exercita presiuni asupra activiştilor, apărătorilor drepturilor omului şi oricărei voci care se opune războiul de agresiune ilegitim al Rusiei împotriva Ucrainei”, a denunţat într-un comunicat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell.

BERLINUL DENUNŢĂ CONDAMNAREA CU ”CEA MAI MARE FERMITATE”

Guvernul german a denunţat luni ”cu cea mai mare fermitate” condamnarea lui Vladimir Kara-Murza.

”Această judecată, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică în Rusia”, a denunţat într-o conferinţă de presă obişnuită o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe, Andrea Sasse.

Ea a cerut ”eliberarea imediată” a opozantului rus, găsit vinovat de ”înaltă trădare” şi difuzarea de ”informaţii false” despre armata rusă.

”Pot să vă spun, în numele Guvernului federal, că noi condamnăm această judecată cu cea mai mare fermitate”, a tunat purtătoarea de cuvânt.

”Procesul lui Vladimir Kara-Murza arată cum este instrumentată justiţia rusă împotriva lui şi multor compatrioţi de-ai săi şi cât de şocantă este represiunea în Rusia”, a denunţat Sasse.

Vladimir Kara-Murza, un apropiat al fostului premier Boris Nemţov, asasinat în 2015, esra unul dintre ultimii critici ai Kremlinului neîncarcerat sau care nu a fugit în exil în străinătate.

În urma unui proces cu uşile închise, el a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani într-o colonie penitenciară cu regim sever, adică în condiţii de încarcerare mai stricte.

Vladimir Kara-Murza, aflat în detenţie din apriloie 2022, s-a aflat la un pas de moarte, după ce a fost otrăvit, acuză el, în două rânduri - în 2015 şi 2017 -, nişte tentative de asasinare pe care le atribuie puterii ruse.

LONDRA CERE ”ELIBERAREA IMEDFIATĂ”

Guvernul britanic a denunţat luni ”condamanarea motivată politic” a lui Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare, a cerut ”eliberarea imediată” şi a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul rus la Londra.

”Regatul Unit va continua (...) să îndemne la eliberarea imediată a domnului Kara-Murza”, anunţă într-un comunicat de presă ministrul britanic de Externe James Cleverly.

Foreign Office a precizat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i semnala că această condamnare a opozantului - care deţine cetăţenia britanică - drept ”contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei privind drepturile omului”.

FRANŢA, ”CONSTERNATĂ”

Franţa este ”consternată” de condamnare, a reacţionat luni o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe, care a deplâns instrumentalizarea justiţiei ruse, ”devenită un instrument al opresiunii Kremlinului”.

Această condamnare ”constituie o nouă ilustrare a campaniei de reprimare a autorităţilor ruse împotriva vocilor critice cu puterea şi a războiului său de agresiune în Ucraina”, a denunţat Anne-Claire Legendre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.