Naţiunile Unite au avertizat, marţi, că un asalt israelian asupra Rafah din Fâşia Gaza este "la orizont imediat" şi că progresele "treptate" ale Israelului în ceea ce priveşte accesul ajutoarelor în enclavă nu pot fi folosite pentru a pregăti sau justifica o operaţiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la statele cu influenţă asupra Israelului "să facă tot ce le stă în putere" pentru a împiedica un asalt israelian asupra Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde se adăpostesc peste 1,2 milioane de palestinieni strămutaţi din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis marţi că va continua atacul promis de mult timp, indiferent de răspunsul Hamas la ultimele propuneri de încetare a luptelor în războiul care durează de aproape şapte luni şi de returnare a ostaticilor israelieni.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Lumea face apel la autorităţile israeliene de săptămâni întregi să cruţe Rafah, dar o operaţiune terestră în această zonă se află la orizontul imediat", a declarat şeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, într-un comunicat.

"Cel mai simplu adevăr este că o operaţiune terestră la Rafah va fi nimic mai puţin decât o tragedie de nedescris", a adăugat el.

Israelul s-a angajat în urmă cu aproape o lună să îmbunătăţească accesul ajutoarelor în enclava de 2,3 milioane de locuitori, după ce preşedintele american Joe Biden a cerut măsuri pentru a atenua criza umanitară, spunând că SUA ar putea pune condiţii privind sprijinul dacă Israelul nu acţionează.

Guterres a declarat reporterilor că s-au înregistrat "progrese treptate" în vederea evitării "unei foamete complet evitabile, provocată de om" în nordul Gaza, dar că este nevoie urgentă de mult mai mult.

"Aceste îmbunătăţiri în ceea ce priveşte aducerea mai multor ajutoare în Gaza nu pot fi folosite pentru a pregăti sau justifica un atac militar în toată regula asupra Rafah", a declarat Griffiths.

Guterres a cerut în mod special Israelului să îşi respecte promisiunea de a deschide două puncte de trecere spre nord.

"Un obstacol major în calea distribuirii ajutoarelor în Gaza este lipsa de securitate pentru umanitari şi pentru oamenii pe care îi servim. Convoaiele umanitare, instalaţiile şi personalul, precum şi oamenii care au nevoie nu trebuie să fie ţinte", a declarat Guterres reporterilor.

NICIO ALTERNATIVĂ LA CALEA TERESTRĂ

Un raport al ONU din luna martie arată că foametea era iminentă şi probabilă până în luna mai în nordul Gaza şi că s-ar putea răspândi în întreaga enclavă până în iulie. Guterres a declarat că cei mai vulnerabili din nord "mor deja de foame şi de boli".

Întrebat ce pârghii ar putea folosi SUA în faţa aliatului său Israel pentru a stimula accesul la ajutoare şi a evita un atac la Rafah, Guterres a răspuns: "Este foarte important să punem toată presiunea posibilă pentru a evita ceea ce ar fi o tragedie absolut devastatoare".

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că va discuta miercuri cu Netanyahu despre măsurile pe care Israelul mai trebuie să le ia pentru a creşte fluxul de ajutor în Gaza.

"Încurajez cu tărie guvernul Israelului şi conducerea Hamas să ajungă acum la un acord. Fără acest lucru, mă tem că războiul, cu toate consecinţele sale atât în Gaza, cât şi în întreaga regiune, se va agrava exponenţial", a declarat Guterres.

ONU se află în discuţii cu SUA în legătură cu un dig plutitor pe care îl construieşte pentru a permite livrările de ajutor maritim către Gaza din Cipru.

Guterres a declarat: "Salutăm livrarea de ajutoare pe cale aeriană şi maritimă, dar nu există alternativă la utilizarea masivă a rutelor terestre."

Ambasadorul adjunct al Israelului la ONU, Jonathan Miller, a declarat săptămâna trecută că Israelul a continuat "să îşi ridice şi să îşi intensifice" sprijinul pentru ajutor şi că au existat rezultate substanţiale, cu o "creştere dramatică" a volumului de ajutor în ultimele luni.

Israelul aplică represalii împotriva Hamas în Gaza pentru un atac surpriză din 7 octombrie asupra sudului Israelului, condus de gruparea militantă.

Israelul afirmă că aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 250 de persoane au fost luate ostatice în acest atac. Autorităţile sanitare din Gaza spun că, de atunci, Israelul a ucis peste 34.000 de persoane în ofensiva sa în Gaza condusă de Hamas.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.