Organizaţia rusă de apărarea drepturilor omului Memorial se declară îngrijorată de o deteriorare a stării sănătăţii disidentului Oleg Orlov, încarcerat din cauză că a denunţat ofensiva rusă în Ucraina, şi acuză autorităţile de faptul că-l supun unui ”tratament inuman”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, este pe cale să-şi ”piardă auzul”, a anunţat luni, pe Telegram ONG-ul Memorial, colaureat al Premiului Nobel pentru pace în 2022 şi dizolvat de către justiţia rusă, la care lucra disidentul.

În pofida faptului că a cerut administraţiei carcerale un ajutor medical, Oleg Orlov ”nu poate fi consultat de un medic al închisorii, din cauză că pleacă din celulă înainte de prânz şi revine noaptea târziu”, din cauza unor proceduri judiciare în curs în vederea unui apel împotriva condamnării.

Potrivit Memorial, disidentul s-a îmbolnăvit din cauza acestor deplasări la tribunal, însă justiţia ”cere” ca el să se ducă de la închisoare în instanţă.

”Acest tratament inuman aplicat lui Orlov, în vârstă de 70 de ani, a antrenat o deteriorare stării sănătţii sale. Sănătatea sa este ameninţată de sechele ireversibile”, denunţă ONG-ul.

Potrivit organizaţiei, Oleg Orlov este, de asemenea, privat de dreptul la apărare şi nu poate discuta în confidenţialitate cu avocatul său sau să facă schimb de documente care să nu fie citite de către angajaţii tribunalului.

Un reprezentant important al apărării drepturilor omului, Oleg Orlov a fost condamnat la sfârşitul lui februarie la doi ani jumătate de închisoare, din cauză că a denunţat în mod public ofensiva rusă din Ucraina, o ilustrare a represiunii implacabile prin care aproape toţi opozanţii ruşi su ajuns în chisoare sau au plecat în exil.

Spre deosebire de mulţi alţi critici ai Kremlinului, Oleg Orlov a decis să rămână în Rusia, pentru a ”continua lupta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.