Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă pastila anticovid a laboratorului american Merck (MSD) destinată bolnavilor de un covid-19 ”uşor”, dar care prezintă un risc mare de spitalizare, mai ales bătrânilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest tratament - denumit ”molnupiravir” - este un antiviral care se administrează după apariţia simptomelor, pe o perioadă de cinci zile, cu scopul de împiedica virusul să se replice.

El este recomandat ”pacienţilor cu un covid-19 care nu este grav, dar care prezintă cel mai mare risc de spitalizare”, a anunţat miercuri un grup de experţi internaţionali de la OMS, în British Medical Journal (BMJ).

Aceşti bolnavi care prezintă un risc de spitalizare sunt nevaccnaţi, bătrâni, imunodeprimaţi sau persoane care suferă de boli cronice.

În schimb, ”bolnavii tineri şi în stare bună de sănătate, inclusiv copiii şi femeile însărcinate şi care alăptează” nu trebuie să ia acest tratament, estimează grupul de experţi OMS.

Această recomandare are la bază date noi, din şase studii controlate randomizate asupra unui număr de 4.796 de bolnavi, care constituie cel mai mare set de date despre acest medicament de până în prezernt, precizează într-un comunicat OMS.

Rezultatele acestor studii tind să arate că ”molnupiravir” reduce riscul internării la spital - cu 43 de internări mai puţine la 1.000 de bolnavi cu risc mare - şi termenul dispariţiei simptomelor - în medie, cu 3-4 zile mai puţin.

Ei subliniază că medicamentul are un efect ma islab asupra mortalităţii - şase decese mai puţin la 1.000 de bolnavi.

Grupul OMS recunoaşte că probleme cu preţul şi accesul la ”molnupiravir” pot face accesul tratamentului în ţări sărace dificil şi să exacerbeze inegalităţile în domeniul sănătăţii.

Aceşti experţi internaţionali recomandă un tratament în care se combină anticorpi monoclonali Regeneron - ”casirivimab” şi ”imdevimab” - numai în cazul bolnavilor care se confirmă că nu au fost contaminaţi cu varianta omicron a SARS-COV-2.

Aceşti anticorpi s-au dovedit inefcienţi împotriva varantei omicron.

”Molnupiravir” este singura tabletă anticovid, alături de ”paxlovid” al laboratorului farmceutic american Pfizer.

Însă tratamentul Merck provoacă mai multe îngrijorări decât al Pfizer în privinţa efectelor secundare.

Agenţia ameriană a medicamentului (FDA) nu l-a autorizat în cazul bolnavilor în vârstă de până la 18 ani - pentru că ar putea afecta dezvoltarea oaselor şi cartilagiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.