Organizaţia Mondială a Sănătălii (OMS) îndeamnă la prudenţă în folosirea termenilor utilizaţi la definirea evoluţiei virusului SARS-CoV-2, în contextul în care Comitetul de Urgenţă al OMS privind covid-19 se reuneşte în pima săptămână lui mai pentru a decide dacă menţine sau nu alerta maximă, anunţă însărcinat cu Programele OMS, Michael Ryan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Michael Ryan şi-a exprimat speranţa, într-o conferinţă de presă, marţi, la Geneva, ca acest Comitet să-i dea ”sfaturi pozitive” directorului OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, căruia-i revine decizia finală ”privind evaluarea lor (a Comitetului) a traiectoriei pandemieie (covid-19) şi existanţa sau nu a unei urgenţe a sănătăţii publice de amploare internaţională”.

OMS a decretat această alertă maximă la 30 ianuarie 2020, când lumea înregistra 100 de cazuri şi niciun deces din cazua covid-19 în afara Chinei.

Doar abia după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a catalogat situaţia drept ”pandemie”, în martie 2020, lumea şi-a dat seama de gravitatea ameninţării sanitare.

”Nu suntem un întrerupător pentru a trece automat la o situaţie endemică. Este mult mai probabil să trecem (...) de la un drum accidentat la un model mai previzibil”, a subliniat Michael Ryan.

El a îndemnat la prudenţă în alegerea cuvintelor.

”Cred că există o neînţelegere. Foarte adesea, virusurile respiratorii, de exemplu al gripei, nu prezintă o fază endemică”, a subliniat el.

”Ele trec de la o pandemie la niveluri de activitate foarte slabă, prin eventuale epidemii de sezon sau epidemii anuale sau semstriale”, a declarat el.

În privinţa SARS-CoV-2, care este un virus respirator, OMS se aşteaptă ca el să treacă ”la o fază de incidenţă slabă cu eventuale vârfuri, mai ales în anumite anotimpuri, în care oamenii stau în” case şi imobile din cauza frigului, a declarat Michael Ryan.

Însă el a subliniat că virusul nu va dispărea.

”Noi nu îl eliminăm, iar virusul SARS-CoV-2 va intra în panteonul virusurilor respiratorii, la fel ca virusul gripei” şi ”va continua să provoace boli respiratorii importante”, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.