Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă miecuri persoanele bolnave de variola maimuţei să evite să expună animale virusului, în urma unui prim caz de de transmitere de la om la câine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un prim caz de transmitere a variolei maimuţei de la om la câine a fost raportat săptămâna trecută, în jurnalul medical The Lancet.

Doi bărbaţi contaminaţi au transmis virusul ogarului lor, la Paris.

”Acesta este primul caz raportat de transmitere de la om la animal (...), iar noi credem că este prima oară când un câine a fost infectat”, declară presei însăcinata tehnică a OMS cu variola maimuţei, Rosamund Lewis.

Experţii, declară ea, erau conştienţi de riscul teoretic al transmiterii de acest tip şi ştiu că agenţiile de sănătate publică au avertizat persoanele infectate ”să stea departe de animalele lor domestice”.

Ea subliniază, de asemenea, că ”gestionarea deşeurilor este esenţială” în vederea unei reduceri a contaminării rozătoarelor şi altor animnale din afara locuinţei.

Atunci când virusul traversează bariera dintre specii, acest lucru creează adesea îngrijorări cu privire la o mutaţie care poate fi mai periculoasă.

Însă Rosamund Lewis precizează că nicio informaţie, în acest stadiu, nu permite să se spună acest lucru cu privire la variola maimuţei.

”Este sigur că imediat ce virusul se deplasează în alt mediu, al altei populaţii, există evident posibilitatea ca el să se dezvolte diferit şi să înregistreze mutaţii diferite”, subliniază ea.

Principala îngrijorare vizează animale care trăiesc în afara locuinţei.

”Situaţia cea mai periculoasă intervine atunci când un virus se deplasează într-o populaţie mică de mamifere cu o densitate puternică de animale”, declară presei directorul OMS însărcinat cu Situaţii de Urgenţă Michael Ryan.

”Prin procesul prin care un animal infectează următorul animal şi pe următorul şi pe următorul observăm evoluţia rapidă a bolii”, subliniază el.

Michael Ryan precizează că există puţine îngrijorări cu privire la animale domestice.

”Nu cred că virusul evoluează mai rapid cu un singur câine decât cu o singură persoană”, declară el.

”Trebuie să rămânem atenţi, animalele de companie nu reprezintă un risc”, subliniază el.

Potrivit unui ultim bilanţ prezentat de OMS, 31.665 de cazuri de variola maimuţei - inclusiv 12 decese - au fost înregistrate în lume.

OMS a declanşat la 24 iulie cel mai înalt nivel de alertă - ”urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională” -, în vederea unei consolidări a luptei împotriva variolei maimuţei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.