Ministrul suedez de Externe Ann Linde a primit-oluni pe Olga Kovalkova, o reprezentantă în exil a ”Consiliului Coordonăriii” opoziţiei din belarus, şi a condamnat reprimarea ”inacceptabilă” a regimuluipreşedintelui belarus Aleksandr Lukeşanko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Întâlnire rodnică la Stockhomh cu reprezentanta opoziţiei belaruse Olga Kovalkova. Am discutat despre calea de urmat în vederea unui dialog naţional belarus”, a anunţat Linde într-un mesaj postat pe Twitter, căruia i-a ataşat o imagine de la întâlnire.

”Reprimarea şi violenţa vizând manifestanţi paşnici şi opoziţia sunt complet inacceptabile”, a denunţat ministrul social-democrat.

Olga Kovalkova este una dintre membrii ”Consiliului Coordonării”, înfiinţat de opoziţie cu scopul de a promova o tranziţie a puterii şi a negocia plecarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko de la putere, contestat în stradă dupăanunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din august.

Ea a anunţat la 5 septembrie că s-a refugiat în Polonia.

Suedia este unul dintre statele europene cele mai favorabile contestării din Belarus.

Aceată ţară nordică a trimis săptămâna trecută diplomaţi care să se afişeze alături de laureata Nobelului pentru Literatură Svetlana Alexievici, singura dintre cei şapte membri ai conducerii ”Consiliului coordonării” care se află în continuare în libertate în fosta republică sovietică.

Zeci de mii de manifestanţi au defiltat din nou la Minsk, a cincea duminică consecutivă, cerând plecarea de la putere a şefului statului, aflat la putere din 1994, o mobilizarea în continuare puternică, în pofida arestării sau exilării principalilor opozanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.