Olanda şi Turcia, aflate în relaţii reci după ce Haga nu a primit în ţară, în 2017, doi miniştri turci, şi-au anunţat vineri normalizarea relaţiilor diplomatice şi întoarcerea, în scurt timp, a ambasadorilor lor la Haga şi Ankara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dezgheţul” a avut loc în cursul ultimelor summituri NATO, în aprilie şi iulie, în cursul cărora miniştrii de Externe ai celor două ţări s-au întâlnit în mai multe rânduri cu scopul de a pune capăt neînţelegerilor.

Relaţiile bilaterale au avut de suferit în urma interdicţiei, în martie 2017, impuse avionului ministrului turc de Externe Mevlüt Cavusoglu de a ateriza pe teritoriul olandez.

Şeful diplomaţiei turce urma să se exprime în favoarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în cursul unui miting organizat de comunitatea turcă la Rotterdam, cu ocazia campaniei în vederea referendumului privind o consolidare a puterilor prezidenţiale.

Însă Olanda, care se pregătea la rândul ei de alegeri legislative, a refuzat prezenţa ministrului turc, cu scopul de a ”menţine calmul şi ordinea publică” în timpul campaniei, a explicat atunci Haga.

REVOLTE

Ca reacţie la această interdicţie, ministrul turc al Familiei s-a dus cu maşina, câteva ore mai târziu, la Rotterdam, din Germania, pentru a participa la miting.

Revolte au zguduit străzile oraşuli portuar după ce ministrul a fost blocat la câţiva metri de sediul Consulatului, după care a fost condus la frontiera germană de către autorităţile olandeze.

O mie de manifestanţi au fost dispersaţi de poliţie şi o criză diplomatică fără precedent a izbucnit între cele două ţări.

Turcia a cerut, după aceea, să primească scuze de la premierul olandez Mark Rutte din cauza tratamentului la care a fost suspus ministrul său al Familiei şi a refuzat să-l primească înapoi pe ambasadorul olandez, care se afla în afara ţării.

În replică, Olanda a anunţat, în februarie 2018, retragerea amabsadorului său de la Ankara, cu câteva săptămâni înainte ca deputaţii olandezi să voteze masiv în favoarea recunoaşterii ”genocidului” armean, un termen refuzat în continuare de Turcia.

ÎNTOARCEREA AMBASADORILOR

Într-o conversaţie la telefon, vineri, miniştrii olandez şi turc de Externe ”au convenit să normalizeze relaţiile diplomatice între Olanda şi Turcia”, se arată într-o declaraţie comună, difuzată de Ministerul olandez de Externe.

Ambasadori urmează să fie numiţi, în scurt timp, la Haga şi Ankara.

”Este bine că Turcia şi Olanda dau pagina împreună şi că ne restabilim relaţiile”, a declarat ministrul olandez de Externe Stef Blok.

”Cooperarea între Olanda şi Turcia este esenţială”, mai ales în ”lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi în faţa riscului întoarcerii unor combatanţi sirieni” pe teritoriul european, apreciază ministrul.

”Această cooperare este de asemenea primordială pentru a discuta liber de îngrijorările noastre cu privire la primatul dreptului şi situaţia drepturilor omului în Turcia”, a adăugat Blok.

Însă ”evenimentele regretabile” de la Rotterdam nu sunt uitate nici de o parte, nici de cealaltă - şefii diplomaţiilor celor două ţări ”au făcut un schimb de gânduri” cu privire la incidentele de la 11 martie 2017 şi notează că ”nu au căzut de acord pe această temă”, a declarat Stef Blok.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.