Olandezii pot consuma canabis în mod legal, începând de vineri, în două oraşe din sudul Olandei, în contextul în care autorităţile lansează un experiment, pe o perioadă de mai mulţi ani, prin care scot de sub incidenţa penală producţia şi aprovizionarea cu ”iarbă” a unor ”coffee-shop”-uri în oraşele Breda şi Tilburg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contrar ideii larg răspândite în străinătate, vânzarea şi consumul de haşiş, ”iarbă” şi ale derivatelor lor - care atrag de zeci de ani fumători de canabis din întreaga lume - nu sunt legale în Olanda.

Începând din anii '70, drogurile numite ”uşoare” sunt însă ”tolerate”, iar ”autorităţile ales să nu-i urmărească pe contravenienţi”, se arată pe site-ul Guvernului olandez.

Până acum, cultivarea canabisiului şi aprovizionarea localurilor populare de vânzare din Olanda erau întru totul ilegale.

Toate lanţurile de aprovizionare cu canabis ale celor 570 de coffee-shop-uri au operat în mod clandestin timp de decenii.

Experimentarea în vederea eliminării acestei juridice ”zone gri” începe vineri, pe o perioadă de patru ani, în oraşele Breda şi Tilburg, în sud, şi urmează să fie extinsă apoi în alte regiuni ale ţării.

Zece produse au fost selectate, iar canabisul furnizat coffee-shop-urilor urmează să fie supravegheat îndeaproape.

Obiectivul acestui experiment, ale cărui rezultate vor fi examinate de către experţi, este dublu - să stabilească dacă este posibilă reglementarea lanţului de aprovizionare şi dacă mica infracţionalitate şi comportamentele antisociale scad.

Impactul asupra sănătăţii publice va fi de asemenea examinat.

”MOMENT ISTORIC”

”Eu numesc asta un moment istoric pentru canabis în Olanda”, declară Ashwin Matai, însărcinat cu culturile de "Hollandse Hoogtes", unul dintre produsele selectate în cadrul experimentului.

”Produsul va fi curat, testat, fără pesticide. Ştim exact ce intră, ce iese. Deci, consumatorul va beneficia de un produs mult mai sigur”, se felicită el.

Experimentul oalndez face parte dintr-un trend mai global.

Germania vecină a adoptat o lege care legalizează cumpărarea şi deţinerea de canabis în scopuri recreative.

Acest drog uşor este disponibil în anumite farmacii, în Elveţia, care flirtează cu o scoatere de sub incidenţa penală a utilizării recreative.

Utilizarea recreatvă a canabisului de către adulţi este legală în aproximativ 20 de state americane.

Însă victoria în alegerile legislative de luna trecută a liderului extremei drepte Geert Wilders riscă să afecteze rezultatul acestui experiment olandez.

Partidul Libertăţii (PVV) al lui Wilders vrea să abandoneze definitiv politica de ”toleranţă” faţă de canabis, să închidă coffee-shop-urile şi să exercite presiuni în vederea unei ”Olande fără droguri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.