Cancelarul german Olaf Scholz a promis, sâmbătă, o anchetă "foarte amănunţită" după publicarea în Rusia a unor presupuse schimburi de replici între mai mulţi ofiţeri germani privind livrările de arme către Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţiile publicate pe această temă sunt "o chestiune foarte serioasă şi de aceea sunt acum investigate foarte atent, foarte amănunţit şi foarte rapid", a declarat cancelarul german în timpul unei vizite la Roma.

Ministerul Apărării a anunţat că examinează "dacă au fost ascultate comunicaţiile legate de forţele aeriene". "Contraspionajul militar (BAMAD) a luat toate măsurile necesare", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Controversa a apărut după ce a fost difuzată vineri pe reţelele de socializare din Rusia ceea ce părea a fi o înregistrare a unei conversaţii prin videoconferinţă între ofiţeri germani de rang înalt.

Margarita Simonyan, redactor-şef al postului de televiziune de stat rus RT, a publicat fişierul de peste jumătate de oră, prezentându-l ca fiind un schimb de replici datat 19 februarie.

- Rachete Taurus -

În această conversaţie, pe care AFP a ascultat-o, participanţii vorbesc despre posibilitatea ca rachetele cu rază lungă de acţiune Taurus, de fabricaţie germană, să fie livrate Kievului, despre ceea ce ar fi necesar pentru ca forţele ucrainene să le poată folosi şi despre posibilul impact al acestora.

Experţii intervievaţi de săptămânalul german Der Spiegel au considerat fişierul ca fiind autentic.

Participanţii au menţionat în special posibilitatea unor lovituri care să vizeze podul din Crimeea care leagă peninsula Kerch de teritoriul rusesc, unul dintre ei subliniind că ar fi nevoie de 10 până la 20 de rachete pentru a-l distruge. Peninsula Crimeea a fost anexată de Moscova în 2014.

În cazul în care discuţiile, care par a fi pregătitoare pentru o şedinţă de informare a guvernului german, se dovedesc a fi reale, acestea ar pune Berlinul într-o poziţie dificilă.

Până în prezent, Germania a refuzat oficial orice livrare de rachete Taurus, în ciuda cererii puternice a Kievului, de teama escaladării războiului. Aceste rachete au o rază de acţiune de peste 500 km.

În înregistrare, participanţii dau detalii şi despre livrările şi utilizarea rachetelor Scalp cu rază lungă de acţiune de către Franţa şi Marea Britanie către Ucraina.

- "Inamici declaraţi" -

"Dacă această poveste se dovedeşte a fi adevărată, ar fi extrem de problematică", a declarat pentru ziarele grupului RND Konstantin von Notz, preşedintele comisiei parlamentare germane pentru monitorizarea serviciilor secrete.

De partea rusă, şeful diplomaţiei, Serghei Lavrov, aflat în vizită în Turcia, a văzut în această afacere o ilustrare "a faptului că în Europa tabăra beligerantă este încă foarte, foarte puternică".

Numărul doi în Consiliul de Securitate rus, Dmitri Medvedev, a afirmat pe contul său de Telegram că "vechii noştri rivali, germanii, au devenit din nou inamicii noştri declaraţi".

Mulţi oficiali de la Berlin consideră că este o încercare a Moscovei de a influenţa dezbaterea germană privind livrările de arme către Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.