Declaraţiile veniturilor conducătorilor ruşi de rang înalt, publicate anual de Kremlin, rezervă câteva surprize în 2017 - un senator care câştigă de 230 de ori mai mult decât anul anterior sau nume grele din Guvern în umbra financiară a soţiilor lor, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Putin a câştigat anul trecut 18,7 milioane de ruble (242.000 de euro la cursul actual), cu aproape zece milioane de ruble mai mult ca în 2016, din cauza unui venit anual dublu.

Între proprietăţile declarate figurează doar un apartament de 77 de metri pătraţi şi un garaj de 18 metri pătraţi, iar un teren de 1.500 de metri pătraţi menţionat în 2016 a dispărut din declaraţia sa de venituri.

Premierul Dmitri Medvedev a câştigat în 2017 tot cât în 2016, adică 8,56 de milioane de ruble - venituri modeste, în contextul în care opozantul Aleksei Navalnîi l-a acuzat pe premier, într-un film vizionat de peste 20 de milioane de ori pe YouTube, că se află la conducerea unui imperiu imobiliar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a câştigat 14,3 milioane de ruble în 2017, însă are şansa de a se fi căsătorit cu o fostă stea a patinajului artistic, medaliată olimpică în 2006.

Tatiana Navka se află printre soţiile cele mai bogate de la Kremlin, cu venituri de 200 de milioane de ruble, în creştere cu 66% faţă de 2016.

Ea conduce două firme de organizare de evenimente în legătură cu patinajul, cărora instituţia de stat însărcinată cu evenimente culturale Roskontsert i-a dat contracte în valoare de 6,4 milioane de ruble în 2017, potrivit bazei de date Spark a agenţiei ruse Interfax.

Numele său a apărut în scandalul evaziunii fiscale "Panama Papers", în aprilie 2016.

Marina Medinskaia, soţia ministrului Culturii Vladimir Medinski, a câştigat peste 36 de milioane de ruble, cu mult mai mult decât cele nouă milioane ale soţului ei. Potrivit Spark, ea ar conduce mai multe firme în domeniul imobiliar, publicitate şi saloane de înfrumuseţare.

Olga Şuvalova, soţia vicepremierului Igor Şuvalov, a obţinut 89 de milioane de ruble, cu două milioane mai puţin ca soţul ei. Numele ei a apărut pe o listă cu personalităţi şi lideri acţionari la societăţi cu sediul în paradisuri fiscale, publicată în 2013 de mai multe ziare internaţionale, iar soţii au fost acuzaţi de Navalnîi de corupţie.

Cuplul se află între puţinele care au declarat bunuri imobiliare în străinătate - două proprietăţi imense la Londra şi în Austria. În contextul în care Şuvalova este cunoscută ca dedicându-se creşterii unor câini de rasă Corgi din pasiune, sursa bogăţiei sale rămâne învăluită în mister.

Potrivit Spark, numele ai apare în legătură cu numeroase activităţi în domeniul imobiliar şi comerţului cu amănuntul, fără ca aceste informaţii săpoatăfi confirmate.

CINE VREA SĂ DEVINĂ MILIARDAR?

Scandaluri de corupţie implicând funcţionari de rang înalt, miniştri şi guvernatori de regiuni ţin cu regularitate cronica în Rusia.

La vârful statului, ponderea miliardarilor este ridicată, însă diferenţe de la un an la altul pot fi spectaculoase. În total, potrivit unei estimări a cotidianului RBK, veniturile familiilor funcţionarilor au crescut cu 18% în decurs de un an.

Cel mai bogat deputat rus este Grigori Anikeïev. Un om de afaceri care face parte dintre cele mai bogate 200 de personalităţi ruse din Rusia - potrivit Forbes -, el a câştigat 4,3 miliarde de ruble în 2017, de opt ori mai mult ca în 2016. El controlează întreprinderea de procesare a cărnii ABI.

Între senatorii cei mai bogaţi, omul de afaceri Suleiman Kerimov a câştigat 2,87 de miliarde de ruble - de 230 de ori mai mult ca în 2016.

Aflat pe locul 20 al celor mai mari averi din Rusia, porivit Forbes, Kerimov a făcut avere la căderea URSS. În urma unor pierderi financiare importante, el a cedat cea mai mare parte a activelor şi deţine controlul asupra producătorului de aur Polyus.

Implicat în Franţa într-un caz de spălare de bani, el este suspectat că a efectuat mai multe achiziţii imobiliare pe Coasta de Azur, la preţuri subevaluate, sub un nume de împrumut, ceea ce l-a costat o scurtă perioadă de detenţie şi plata unei cauţiuni în valoare de 40 de milioane de euro în Franţa.

Cu toate acestea, nicio proprietate din străinătate pe numele lui Kerimov nu figurează pe lista publicată de Kremlin. În Rusia, el ar deţine doar un apartament de 38 de metri pătraţi.

Într-un articol virulent, intitulat ”Cine vrea să devină miliardar?”, editorialistul ziarului independent Novaia Gazeta Aleksei Poluhin a criticat creşterea ”fenomenală” a veniturilor multor funcţionari şi conducători de rang înalt.

”În funcţia publică, vă puteţi vedea veniturile crescând de câteva sute de ori”, se indignează el, citând exemplul vicepremierului Aleksandr Hloponin, care a câştigat 2,9 miliarde de ruble în 2017, de 293 de ori mai mult ca în 2016.

”Toate astea pentru că Hloponin a vândut bunuri imobiliare în străinătate. Altfel spus, el nu are doar spirit practic, ci şi patriotic”, denunţă editorialistul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.