Nu există deocamdată dovezi că varianta coronavirusului descoperită în India este mai contagioasă sau mai rezistentă la vaccinuri, au declarat duminică doi oficiali britanici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

George Eustice, ministrul britanic al Mediului, şi dr. Susan Hopkins, consilier medical şef pentru NHS Test and Trace, au declarat că, în prezent, nu există dovezi clare privind modul în care se manifestă noua variantă.

Ea a fost descoperită la finalul lunii martie în probe prelevate în India. Este considerat că două mutaţii s-au reunit în acelaşi virus.

Eustice a declarat într-o emisiune Sky News că nu există dovada că varianta apărută în India este capabilă „să ocolească” vaccinul sau că este mai contagioasă ca celelalte. 

Ministrul a mai spus că numărul cazurilor de infectare cu această nouă variantă este „destul de scăzut” în prezent.

„Erau aproximativ 70 de cazuri, dar cred că am văzut multe cifre pentru diferite variante... Deci, este un număr destul de scăzut în acest moment. Însă este ceva ce urmărim”, a spus el. „Mi-a fost spus că nu există nicio dovadă acum că această variantă este capabilă să ocolească vaccinul, spre exemplu, sau că este într-adevăr mai contagioasă decât altele”.

Dr. Susan Hopkins a subliniat acelaşi lucru, la emisiunea lui Andrew Marr de la BBC. Ea a spus că în lipsa informaţiilor, aceasta nu poate fi clasificată drept „variantă de interes” şi că oamenii de ştiinţă investighează.

„Am văzut câteva cazuri care nu au apărut din călătorii”, a spus ea, precizând că cercetătorii investighează. „Ca să o urcăm în clasificare trebuie să ştim dacă se transmite mai rapid, dacă nu este afectată de vaccin şi încă nu avem aceste date”.

Ea a atras atenţia că este posibil ca oamenii care au trecut prin boală sau care au fost vaccinaţi să se reinfecteze cu o diferită tulpină a coronavirusului.

„Ştim că aceste vaccinuri nu protejează 100% împotriva infectării şi de aceea cerem oamenilor să fie precauţi”, a adăugat specialistul.

La nivel mondial, în ultima jumătate de an s-au făcut remarcate mai multe variante SARS-CoV-2, însă este cunoscut că virusul suferă mutaţii continuu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.