Un oficial anonim din administraţia Trump a vorbit despre imoralitatea preşedintelui american şi nesăbuitul mod de a lua decizii într-o scrisoare deschisă publicată miercuri de New York Times, în care el sau ea afirmă că face parte din „Rezistenţa” ce încearcă să împiedice cele mai rele impulsuri ale lui Donald Trump.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În textul publicat se arată: „Dilema - pe care Trump nu a prins-o în totalitate - este că mulţi oficiali din propria-i administraţie muncesc din interior să dejoace părţi din agenda lui şi cele mai rele tendinţe ale lui. Ştiu asta. Sunt unul dintre ei”.

NY Times nu a dezvăluit numele autorului, cunoscut publicaţiei, pentru a nu-i periclita locul de muncă, şi a precizat că publicarea acestei scrisori era singurul mod de a oferi o importantă imagine de ansamblu cititorilor. 

Publicaţiile importante publică extrem de rar scrisori deschise anonime. În cazul New York Times, această practică nu este fără precedent.

Documentul a venit în mijlocul unui alt scandal cauzat de cea mai recentă carte a jurnalistului Bob Woodward, cunoscut pentru dezvăluirile în cazul Watergate, „Fear: Trump in the White House”. 

În urma apariţiei scrisorii, Trump a comentat pe Twitter, respingând cele scrise de NY Times, numind textul „o ruşine” şi persoana „fără curaj” şi a atacat autorul, de a cărui existenţă se îndoieşte, şi publicaţia americană.

„Avem pe cineva în ceea ce numesc eşecul New York Times care vorbeşte despre rezistenţa în administraţia Trump. Cu aşa ceva avem de-a face. Şi cunoaşteţi presa necinstită... Dar este chiar o ruşine”, a scris preşedintele.

El a trecut în revistă reuşitele în postul de la Casa Albă, susţinând că „nimeni nu a făcut ce a făcut administraţia asta în ceea ce priveşte realizarea unor lucruri”.

Mai apoi, Trump a scris că, dacă autorul scrisorii există, publicaţia ar trebui să îl identifice. „Dacă persoana aninomă fără curaj există cu adevărat, Times trebuie, din motive de securitate naţională, să îl predea Guvernului imediat”.

Scrisoarea este o completare la dezvăluirile din cartea lui Woodward: unii dintre consilierii de top ai preşedintelui îl privesc cu scepticism şi lucrează pentru a zădărnici deciziile necugetate ale lui Trump să devină realitate.

Autorul scrisorii susţine că rezistenţa din interior nu este aceeaşi cu cea a stângii împotriva preşedintelui. „Credem că principala noastră obligaţie este faţă de această ţară, iar preşedintele continuă să acţioneze în detrimentul sănătăţii republicii”.

Oficialul mai dezvăluie că a fost luată în considerare şi invocarea celui de-al 25-lea Amendament: majoritatea oficialilor Cabinetului îl pot declara, în Congres, pe preşedinte „incapabil să îndeplinească îndatoririle”.

În scrisoare, el invocă şi comportamentul schimbător al preşedintelui şi stilul „limitat şi ineficient” de a conduce.

„Deşi a fost ales ca republican, preşedintele arată o mică afinitate faţă de ideile îmbrăţişate de conservatori: minţi libere, pieţe libere şi oameni liberi”.

Mai multe surse au declarat pentru CNN că scrisoarea deschisă a amplificat „paranoia” din Aripa de Vest şi a revitalizat sentimentul că administraţia de la Casa Albă este asaltată din interior.

Oficialii administraţiei au fost luaţi prin suprindere de scrisoarea deschisă. Ei au început să facă presupuneri, în încercarea de descoperi cine este autorul ei, şi chiar au trimis mesaje reporterilor cu bănuielile lor.

„Cel care stă în spatele acestei scrisori a ales să dezamăgească, şi nu să susţină, preşedintele Statelor Unite ales corect”, a spus Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „El nu pune mai presus de orice ţara, ci pe sine înaintea dorinţei poporului american. Acest laş ar trebui să facă bine şi să demisioneze”.

Un purtător de cuvânt al NY Times a spus că ziarul a garantat anonimatul la cererea autorului şi a subliniat faptul că editorii cunosc identitatea lui.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.