Preşedintele Barack Obama, care urmează să plece pe 20 ianuarie de la Casa Albă, s-a declarat ”sigur” că ar fi obţinut al treilea mandat, dacă i-ar fi permis Constituţia să candeideze din nou, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu pentru podcastul "The Axe Files", animat de fostul său consilier apropiat David Axelrod şi produs de CNN şi Universitatea din Chicago, Obama a respins critici potrivit cărora viziunea sa a Statelor Unite a fost doar un vis.

”Am încredere în această viziune, pentru că sunt sigur că dacă aş fi candidat şi aş fi explicat-o eu cred că aş fi mobilizat o majoritatea a americanilor care să i se alăture”, a spus el.

”După alegerea şi victoria lui Trump, mulţi oameni au sugerat că, într-un fel, ea este doar un vis. (...) Însă cultura s-a schimbat, majoritatea aderă  la ideea unei Americi unice, care este tolerantă şi diversă şi deschisă - şi plină de energie şi dinamism”, a spus şeful statului.

Obama apreciază că democrata ”Hillary Clinton a reuşit în mod minunat, în circumstanţe cu adevărat foarte dificile (...). Eu cred că în privinţa ei s-au folosit un standard dublu”.

Obama a amintit că Partidul Democrat a obţinut votul popular.

”Însă noi nu avem o bună distribuţie a populaţiei” alegătorilor democraţi, cu ”un milion de voturi irosite la Brooklyn”, a deplâns el.

Astfel, şeful statului şi-a prezentat priorităţile pe termen lung. El vrea să ajute la ”construirea viitoarei generaţii de lideri, de organizatori, de jurnalişti, de politicieni. I-am văzut în Statele Unite, i-am văzut în lumea întreagă”.

”Vreau să îmi folosesc rolul pentru a dezvolta viitoarea generaţie de talente”, a continuat Obama.

Pe termen scurt, la o zi după ce va pleca de la Casa Albă, intenţionează să doarmă, să-şi ducă soţia în vacanţe foarte frumoase.

”Îmi doresc să scriu”, a mărturisit Barack Obama.

”Trebuie să stau liniştit un moment. Nu politic, vreau să spun, ci interior (...). Trebuie să te sincronizezi cu tine însuţi şi să absorbi ceea ce s-a întâmplat înainte să iei decizii bune”, a spus el.

Însă exclude să se implice în politica de zi cu zi, care ”ar inhiba dezvoltarea unor noi voci”.

Urmează ”să fiu un cetăţean - iar asta implică drepturi şi obligaţii”, a subliniat şeful statului, care nu a exclus, însă, posibilitatea de a interveni în cazul unor ”probleme care vizează fundamentele democraţiei noastre”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.