Marina malteză a anunţat luni că a salvat 180 de migranţi, pe Marea Mediterană, de la bordul a două ambarcaţiuni aflate în pericol, care au fost debarcaţi în Malta luni seara, potrivit UNHCR Malta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marina malteză a procedat la salvarea a 152 de migranţi de la bordul unei ambarcaţiuni de lemn, în sudul Maltei, după ce a salvat alte 28 de persoane de la bordul unei bărci, la 71 de mile marine (aproximativ 131 de kilometri) în sud-vestul insulei.

Toţi au fost debarcaţi luni seara în Malta, a anunţat UNHCR Malta pe Twitter.

Marina malteză a anunţat duminică seara că a salvat alte 69 de persoane aflate în pericol pe mare.

Însă, 49 de migranţi salvaţi în ultimele zile de două nave aparţinând unor ONG-uri germane - Sea-Watch şi Sea-Eye - aşteaptă în continuare să găsească un port de debarcare.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a lansat luni un apel adresat comunităţii internaţionale, să găsească de urgenţă un port care să primească aceste 49 de persoane, între care se află şi copii.

”Timpul presează. În următoarele ore se prevede o mare agitată şi este probabil ca condiţiile la bordul celor două ambarcaţiuni să se deterioreze”, subliniază UNHCR într-un comunicat.

Nava Professor Albrecht Penck - aparţinând Sea-Eye - are la bord 16 bărbaţi, cel mai tânăr în vârstă de 17 ani, şi o femeie în vârstă de 24 de ani, toţi originari din Africa de Vest, salvaţi sâmbătă în largul Libiei.

Nava Sea-Watch 3, sub pavilion olandez, navighează de la 22 decembrie cu 32 de migranţi - inclusiv trei copii şi trei adolescenţi neînsoţiţi şi patru femei - originari din Nigeria, Libia şi Coasta de Fildeş.

Italia, Malta şi Olanda au refuzat să primească migranţii de la bordul Sea-Watch 3, iar mai multe oraşe germane au propus să-i preia.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german a anunţat sâmbătă că Germania va accepta să primească aceşti migranţi doar în cazul în care vor fi împărţiţi cu alte ţări europene, aşa cum s-a mai întâmplat după ce Italia şi-a închis în mod oficial porturile, în iunie.

Negocieri sunt în curs, mai ales cu Olanda, iar o soluţie ar putea apărea în zilele următoare.

Aproximativ 1.300 de migranţi au murit de la începutul anului încercând să traverseze Marea Mediterană cu scopul de a ajunge pe coastele malteze sau italiene, potrivit organizaţiei Mondiale a Migraţiilor (OIM).

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), a anunţat că numărul migranţilor sosiţi în Italia pe mare a scăzut cu 80% în 2018, la 23.370 de persoane, de la 119.369 în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.