Aproximativ 100.000 de persoane au participat la o procesiune, la Ekaterinburg, în Ural, prin care au comemorat 100 de ani de la asasinarea de către bolşevici a ultimului ţar, Nicolae al II-lea, şi a membrilor familiei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patriarhul Kiril, conducătorul puternicei Biserici Ortodoxe, a condus procesiunea, care a pornit în noaptea de luni spre marţi de la locul în care au fost ucişi ţarul şi familia sa, la Ekaterinburg.

Purtând cruci ortodoxe, icoane şi portrete ale ţarului şi membrilor familiei imperiale asasinate, pelerini s-au dus pe jos la Mănăstirea Ganina Iama, situată la 21 de kilometri distanţă, spunând rugăciuni.

Aproape 20.000 de persoane s-au alăturat ulterior comemorărilor la această mănăstire, ridicată de Biserică cu scopul de a comemora execuţia ultimului ţar al Rusiei.

”Ne rugăm pentru Ţar şi Împăratul Nicolae, un martir, ne rugăm pentru cei care suferă împreună cu el”, a declarat patriarhul Kiril în faţa mulţimii, care a aprins lumânări.

Rusia trebuie să înveşe lecţia ”acestei experienţe dificile şi amare”, a dat el asigurări.

”Trebuie să ne opunem cu adevărat oricărei idei sau conducător care ne propune, prin distrugerea vieţii noastre, a tradiţiilor noastre şi credinţei noastre, să adoptăm un aşa-zis nou viitor necunoscut şi fericit”, a subliniat patriarhul.

CONFLICT

Nicolae al II-lea, ţarina Aleksandra şi cei cinci copii ai lor au fost executaţi prin împuşcare în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 de către bolşevici, care au pus astfel capăt celor 300 de ani ai dinastiei Romanovilor la conducerea Imperiului rus.

Familia imperială a fost canonizată în 2000 de Biserica Ortodoxă rusă. În 2008, Curtea Supremă a Rusiei a reabilitat-o, declarând-o victima represiunii politicii bolşevice.

Statul rus s-a ferit să comemoreze centenarul morţii ţarului, a remarcat în paginile cotidianului Vedomosti Ksenia Lutcenko, o specialistă în Biserica Ortodoxă rusă.

Asasinatul lui Nicolae al II-lea şi familiei sale ”nu poate să fie folosit în cadrul educaţiei patriotice, pentru că ei au fost împuşcaţi de către membri Ceka”, strămoşul KGB, în cadrul căruia preşedintele rus Vladimir Putin a fost ofiţer, explică ea.

Descoperite în 1979, osemintele lui Nicolae al II-lea, ale soţiei sale şi a trei dintre copiii lor au fost înhumate la fortăreaţa Petru şi Pavel din Sankt Petersburg, în 1998, în urma unei ceremonii boicotate de patriarhul de atunci.

La 20 de ani după înhumare, Biserica Ortodoxă refuză în continuare să le recunoască autenticitatea.

Găsite în 2007, presupusele rămăşiţe ale celorlalţi doi copii ai ţarului, Aleksei şi Maria, nu au fost înhumate, în lipsa unui acord între autorităţi şi Biserică.

Potrivit Bisericii, bolşevicii au ars - fără să lase urme - ale cadavrelor celor 11 victime ale lor, cele ale membrilor familiei imperiale şi apropiaţilor lor, într-o groapă, într-o pădure, în Ural, în apropiere de Mănăstirea Ganina Iama.

NOI TESTE ADN

Cu ocazia centenarului morţii ţarului, Biseeica ar putea să facă un pas şi să ia în considerare o înhumare religioasă, după ce noi teste ADN au confirmat luni autenticitatea rămăşiţelor familiei imperiale.

Clerul va examina ”cu atenţie” aceste rezultate, a declarat un purtător de cuvânt al Bisericii, Vladimir Legoida, salutând ”atmosfera de transparenţă” în care a fost desfăşurată ancheta de către autorităţile ruse.

Ancheta a fost deschisă în 2015 şi este în continuare în curs.

”Data comemorărilor şi ocazia de a recunoaşte (autenticitatea rămăşiţelor) a trecut: nimic nu împiedică de-acum Biserica să amâne ani această decizie”, notează Lutşenko.

Or, ”după mulţi ani, statul vrea să pună punct acestei poveşti şi să-i îngroape pe toţi copiii lui Nicolae al II-lea aproape de părinţii lor”, subliniază ea.

”Semne arată că Guvernul îşi pierde răbdarea”, adaugă Lutcenko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.