O statuie a generalului confederat Robert E. Lee a fost înlăturată sâmbătă din oraşul Charlottesville, Virginia, la aproape patru ani după ce proteste violente ale susţinătorilor supremaţiei albe, care se opuneau acţiunii, au condus la moartea unei femei care a fost călcată de o maşină, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La scurt timp după îndepărtarea statuii lui Lee, o statuie a generalului confederat Thomas "Stonewall" Jackson a fost, de asemenea, scoasă dintr-un alt parc al oraşului.

Cei care se adunaseră cu câteva ore mai devreme au ovaţionat în momentul în care statuile erau încărcate în camioane.

Statuile care îi onorează pe liderii confederaţi pro-sclavagism din războiul civil american au devenit în ultimii ani elementele centrale ale protestelor împotriva rasismului.

Tentativa de scoatere a statuii lui Lee în oraşul universitar, în 2017, a determinat un miting al susţinătorilor supremaţiei albe, care a devenit mortal atunci când o maşină condusă într-o mulţime de un neo-nazist a ucis o contra-protestatară, Heather Heyer, în vârstă de 32 de ani.

Săptămâni mai târziu, consiliul oraşului Charlottesville a dispus în unanimitate să fie îndepărtată statuia lui Jackson.

Cetăţeni, inclusiv Divizia Virginia a Fiilor Veteranilor Confederaţi, au dat în judecată Charlottesville pentru planurile de îndepărtare. În luna aprilie, cea mai înaltă instanţă din Virginia a decis că oraşul ar putea înlătura ambele statui confederateinversând o decizie a unei curţi statale care a confirmat procesul intenta de cetăţeni.

Charlottesville va păstra statuile depozitate până când va lua o decizie finală cu privire la ce să facă cu ele, au declarat oficialii vineri, într-un comunicat.

Oraşul a instalat garduri de protecţie şi a desemnat zone de parcare în jurul parcurilor, în aşteptarea mutărilor de sâmbătă, se arată în comunicat.

Întrebat dacă oraşul este la curent cu proteste planificate, purtătorul de cuvânt al oraşului, Brian Wheeler, a spus că ”o indicaţie a modului în care ne simţim în legătură cu acest lucru est că invităm publicul să ni se alăture în parc. Credem că mulţi dintre membrii comunităţii noastre chiar vor să fie acolo pentru a vedea acest lucru.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.