O statuie a lui Christofor Columb din Ciudad de Mexico a fost înlăturată de autorităţi, sâmbătă, după ce mai multe grupuri de activişti au ameninţat că o vor demola luni, când ţările vorbitoare de limbă spaniolă marchează sosirea lui în America, în 1492.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit AFP, statuia lui Clumb a fost demontată de pe soclu la decizia instituţiilor culturale, după cum a transmis Ministerul mexican al Culturii.

Autorităţile au spus că statuia a fost înlăturată la cererea guvernului Ciudad de Mexico pentru a fi evaluată starea ei şi, eventual, restaurată.

Odată cu aceasta, alte patru statui ale unor călugări franciscani au fost demontate cu scopul de a fi restaurate.

Grupuri de activişti au îndemnat la protest. Evenimentul „Îl vom da jos” este programat pentru luni, 12 octombrie, dată la care este marcată sosirea lui Columb în America.

Glorieta de Cristóbal Colón, care a fost avariată în 1992, a fost primul monument instalat pe bulevardul Reforma, în 1877. Statuia a fost donată oraşului de omul de afaceri mexican Antonio Escandón.

Primarul Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, a lăsat să se înţeleagă că, după restaurare, monumentul ar putea să nu fie amplasat în acelaşi loc. 

„Poate că ar fi bine să ne gândim la ce reprezintă Columb, mai ales privind anul viitor”, a spus ea la o conferinţă.

Mexicul va marca în 2021 bicentenarul independenţei, 500 de ani de la sosirea conchistadorului Hernán Cortés şi 700 de ani de la fondarea México-Tenochtitlán (astăzi, Ciudad de Mexico).

În ultimele luni, activişti din Statele Unite au demolat şi devastat statui care îl reprezintă pe Cristofor Columb, susţinând că simbolizează genocidul şi exploatarea amer-indienilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.