O reuniune a Adunării Generale a ONU, prevăzută marţi, în vederea supunerii la vot a unei rezoluţii cu caracter neconstrângător privind o ”suspendare imediată” a oricărui transfer de armament Myanmarului a fost ”amânată sine die”, din cauza lipsei unei susţineri suficiente, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.
Autorii proiectului rezoluţiei ”nu deţin susţinerea pe care mizau” în vederea unei adoptări cu o largă majoritate în Adunarea Generală a ONU, din care fac parte 193 de ţări, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un diplomat.
Ei vor ”mai mult timp pentru a negocia cu ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)”, a declarat AFP, tot sub protecţia anonimatului, altă sursă diplomatică.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Textul provine dintr-o iniţiativă a Liechtensteinului, susţinută de către Uniunea Europeană (UE), Regatul Unit şi Statele Unite.
În total, 48 de ţări din Europa,, America şi Africa, însă un singur reprezentat din Asia - Coreea de Sud - susţin acest proiect.
Proiectul rezoluţiei a fost negociat timp de mai multe săptămâni, cu scopul de a obţine o susţinere a statelor membre ASEAN, potrivit unor diplomaţi.
Textul - neconstrângător juridic spre deosebire de rezoluţii ale Consiliului de Securitate, dar puternic politic - prevede ”o suspendare imediată a furnizării, vânzării sau transferului direct şi indirect a oricărir arme, muniţie şi alte echipamente militare Myanmarului”.
În text li se cere autorităţilor militare birmane, care au preluat puterea la 1 februarie printr-o lovitură de stat, ”să pună capăt stării de urgenţă” şi ”să înceteze imediat orice violenţe împotriva unor manifestanţi paşnici”.
Militarilor birmanezi li se cere de asemenea ”să(-i) elibereze imediat şi necondiţionat” pe preşedintele Win Myint şi pe conducătoarea civilă Aung San Suu Kyi şi toate persoanele deţinute arbitrar.
În proiect, Myanmarului i se cere ”să pună aplicare neîntârziat” planul în vederea unei reveniri la democraţie elaborat de ASEAN, ”să faciliteze de îndată o vizită a emisarului ONU”, a cărui intrarea în ţară a fost interzisă până în prezent, şi să permită ”un acces umanitar sigur şi neîngrădit”.
Armata birmană a pus capăt, printr-o lovitură de stat, la 1 februarie, unei paranteze democratice de zece ani în Myanmar.
Ea reprină în sânge, de atunci, manifestaţii aproape zilnice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...