O reuniune a extremei drepte la Bruxelles, “National Conservatism Conference” (NatCon), organizată odată cu apropiere alegerilor europene, la care erau invitaţi între alţii Nigel Farage, Viktor Orban sau Éric Zemmour, a fost interzisă de către un primar, după ce evenimentul a început, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniunea a început marţi, într-o sală în comuna Saint-Josse din Bruxelles, în apropiere de cartierul european, însă primarul s-a declarat ”luat din scurt” şi a interzis-o.

”Am emis o hotărâre (...) de interzicere a evenimentului «National Conservatism Conference», pentru a garanta sigutanţa publică”, a anunţat pe Facebook primarul Emir Kir.

În interior, câteva sute de persoane, inclusiv numeroşi eurodeputaţi naţionalişti şi conservatori eurosceptici participau, marţi la prânz, la reuniune.

Éric Zemmour, preşedintele partidului francez Reconquête!, era aşteptat marţi după-amiaza, după britanicul Nigel Farage, camionul Brexitului.

Premierul ungar Viktor Orban a fost, la rândul său, anunţat de către organizatori în capul afişului miercuri.

Reuniunea urma să se desfăşoare timp de două zile.

”Dacă ceva m-a convins că Brexitul era lucrul bun de făcut, acesta este genul de comportament”, le-a declarat Nigel Farage unor jurnalişti după ce a fost dat afară din sală de poliţie, imediat după ce şi-a susţinut discursul, potrivit Sky News.

”Ne aflăm în registrul comunismului de stil vechi. În mare, dacă nu eşti de acord cu mine, trebuie să fii interzis”, a tunat el.

ALTE DOUĂ ”DEPROGRAMĂ” NATCON

Înainte de prânz, poliţia locală a declarat AFP că le-a notificat organizatorilor ”o decizie administrativă” de interzicere a reuniunii.

”Luăm toate măsurile operaţionale necesare pentru a ne asigura că nu există tulburări ale ordinii publice pe domeniul public”, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, Audrey Dereymaeker, în contextul în care o organizaţie antifascistă a îndemnat la o manifestaţie marţi după-amiaza în faţa locului reuniunii.

”La Etterbeek, Bruxelles-Ville şi la Saint-Josse, extrema dreaptă nu este binevenită”, a anunţat Emir Kir, un socialist.

”Autonomia comunală este o cheie de boltă a democraţiei noastre, dar nu poate prevala în faţa Constituţiei belgiene, care garantează libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică din 1630”, a reacţionat, la rândul său, pe X, şeful Guvernului belgian Alexander De Croo, care a catalogat drept ”inacceptabilă” decizia primarului.

Premierul britanic Rishi Sunak a catalogat, la rândul său, decizia primarului drept ”extrem de îngrijorătoare”.

”Nu ne vine să credem şi suntem consternaţi”, a reacţionat, la rândul său, premierul italian Giorgia Meloni.

National Conservatism Conference (NatCon) urma să fie organizată iniţial într-o sală de recepţie a cartierului european, situat în comuna Bruxelles, însă ideea a fost abandonată vineri de către organizatori.

Primarul socialist Philippe Close şi-a exprimat reticenţele faţă de această găzduire.

O a doua ”deprogramare” a fost anunţată luni de comuna vecină Etterbeek, care a anunţat că Hotelul Sofitel Brussels Europe a fost prost informat despre natura evenimentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.