Atacurile din duminica Paştelui care au avut loc în Sri Lanka şi s-au soldat cu cel puţin 290 de morţi şi peste 500 de răniţi au fost coordonate cu ajutorul unei reţele internaţionale de terorişti, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Rajitha Sanaratne luni, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu credem că aceste atacuri au fost coordonate de o grupare compusă doar din persoane din această ţară. A existat o reţea internaţională fără de care aceste atacuri nu ar fi avut succes”, a declarat Sanaratne.

De asemenea, preşedintele Maithripala Sirisena va cere ajutor străin pentru a urmări această pistă.

„Informaţiile serviciilor secrete indică faptul că organizaţii teroriste străine se află în spatele acestor terorişti locali. Astfel, preşedintele va cere ajutorul ţărilor străine”, se arată într-un comunicat.

De asemenea, preşedintele va declara stare de urgenţă care va intra în vigoare la miezul nopţii de luni spre marţi. Această măsură, care va oferi noi puteri poliţiei pentru a reţine şi interoga persoane fără mandate, a fost implementată şi în timpul războiului civil care s-a încheiat în 2009.

Sanaratne a informat mai devreme luni că autorităţile din Sri Lanka au fost avertizate cu două săptămâni înainte de atacurile de duminică şi erau la curent cu numele suspecţilor.

„Pe 4 aprilie, cu 14 zile înainte ca aceste incidente să aibă loc, am fost informaţi cu privire la ele. Pe 9 aprilie, şeful serviciilor secrete a redactat o scrisoare iar în această scrisoare apar numele mai multor membri ai organizaţiei teroriste. Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe nu a fost informat de aceste scrisori şi informări”, a declarat ea.

Premierul Wickremesinghe a recunoscut anterior că serviciile secrete erau la curent cu informaţii privind un posibil atac asupra bisericilor, însă el a afirmat că miniştrii nu cunoşteau aceste detalii şi că guvernul ar trebui să investigheze „de ce nu au fost luate măsurile de precauţie necesare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.