Atacurile din duminica Paştelui care au avut loc în Sri Lanka şi s-au soldat cu cel puţin 290 de morţi şi peste 500 de răniţi au fost coordonate cu ajutorul unei reţele internaţionale de terorişti, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Rajitha Sanaratne luni, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu credem că aceste atacuri au fost coordonate de o grupare compusă doar din persoane din această ţară. A existat o reţea internaţională fără de care aceste atacuri nu ar fi avut succes”, a declarat Sanaratne.

De asemenea, preşedintele Maithripala Sirisena va cere ajutor străin pentru a urmări această pistă.

„Informaţiile serviciilor secrete indică faptul că organizaţii teroriste străine se află în spatele acestor terorişti locali. Astfel, preşedintele va cere ajutorul ţărilor străine”, se arată într-un comunicat.

De asemenea, preşedintele va declara stare de urgenţă care va intra în vigoare la miezul nopţii de luni spre marţi. Această măsură, care va oferi noi puteri poliţiei pentru a reţine şi interoga persoane fără mandate, a fost implementată şi în timpul războiului civil care s-a încheiat în 2009.

Sanaratne a informat mai devreme luni că autorităţile din Sri Lanka au fost avertizate cu două săptămâni înainte de atacurile de duminică şi erau la curent cu numele suspecţilor.

„Pe 4 aprilie, cu 14 zile înainte ca aceste incidente să aibă loc, am fost informaţi cu privire la ele. Pe 9 aprilie, şeful serviciilor secrete a redactat o scrisoare iar în această scrisoare apar numele mai multor membri ai organizaţiei teroriste. Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe nu a fost informat de aceste scrisori şi informări”, a declarat ea.

Premierul Wickremesinghe a recunoscut anterior că serviciile secrete erau la curent cu informaţii privind un posibil atac asupra bisericilor, însă el a afirmat că miniştrii nu cunoşteau aceste detalii şi că guvernul ar trebui să investigheze „de ce nu au fost luate măsurile de precauţie necesare”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.